UNDP i Vlada Srbije za razvojnu pomoć i jačanje ekonomskih potencijala

11. avgust 2023 – U partnerstvu i saradnji sa Vladom Republike Srbije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) raspisao je Javni poziv za učešće u izazovu namenjenom  privatnim i javnim preduzećima, univerzitetima i istraživačkim institutima, koji će biti otvoren do 10. oktobra 2023. godine.

Vlada Srbije podržava Javni poziv u okviru zvanične razvojne pomoći kako bi se ojačali ekonomski potencijali u Republici Severnoj Makedoniji, Republici Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da je cilj Javnog poziva transfer znanja i primena inovativnih rešenja koja se mogu koristiti kao odgovor na različite razvojne izazove i krizne situacije u tim zemljama.

Ukupni iznos sredstava opredeljen za ove namene je 200.000 dolara, maksimalni iznos granta (bespovratne finansijske pomoći) po projektu je 40.000 dolara, a oni koji se prijavljuju dužni su da obezbede sufinansiranje u iznosu od najmanje 20 odsto od ukupnih troškova projekta (koje može biti i nefinansijski doprinos, odnosno in-kind finansiranje).

Prijave mogu da pošalju zainteresovani iz Srbije sa projektima koji sadrže rešenja, proizvode ili usluge koji su već efikasno primenjeni i dokazani u praksi i imaju potencijal za širenje i u regionu i to iz oblasti: bezbednost i dostupnost hrane, održivi turizam, nove digitalne usluge, rešenja i platforme.

Ove oblasti su odabrane imajući u vidu aktuelne izazove i poremećaje na globalnom tržištu hrane, potencijal za razvoj turizma u regionu i njegov značaj za održivi razvoj, posebno kada je reč o smanjenju otpada, prihvatanju cirkularne ekonomije, promovisanju lokalne hrane i kulture i očuvanju prirode i biodiverziteta.

Kada je reč o digitalnim uslugama, digitalni servisi mogu da pomognu u smanjenju digitalnog jaza i nejednakosti i doprinesu većoj uključenosti ranjivih društvenih grupa.

Detaljno uputstvo za prijavljivanje, prijavni formular i model budžeta, kao i odgovori na najčešće postavljena pitanja mogu se preuzeti na sajtu UNDP Srbije

www.undp.org/serbia

na linku https://www.undp.org/sr/serbia/news/razvojna-pomoc-srbije-transfer-znanja-i-inovativnih-resenja-u-drzave-u-regionu.

Prijave i pitanja u vezi sa pozivom dostavljaju se na imejl.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!