Sada je i zvanično: ovaj jul mesec je bio najtopliji u istoriji sveta

Izvor: klima101.rs, 10. avgust 2023 – Za nama je najtopliji mesec u istoriji merenja na globalnom nivou, saopštila je Služba za klimatske promene Kopernikus. U našoj zemlji istorijski rekord, srećom, nije oboren, ali se ovaj jul, prema izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jeste plasirao kao peti najtopliji jul od 1951. godine. Nije oboren ni državni rekord Smederevske Palanke sa najtoplijom ikada izmerenom temperaturom, od 44,9 °C, postavljen 24. jula 2007. godine, što ne znači da i ovde nije bilo toplo. Naprotiv.

Što se globalne slike tiče, bilo je za 0,33 °C toplije nego tokom jula 2019. godine koji je prethodno zauzimao prvo mesto na listi najtoplijih meseci od kad postoje merenja, to jest od četrdesetih godina prošlog veka. Sada je on pao na drugo mesto, a tu neslavnu titulu mu je preuzeo jul 2023. sa temperaturnim prosekom od 16,95 °C. (Ako vas ova brojka nije impresionirala, ovde treba imati u vidu da je prosečna temperatura za ceo svet uključujući i južnu hemisferu, gde je sada zima)

S obzirom na to da nas je u julu pogodio globalni toplotni talas, kako je stanje definisala dr Ana Vuković Vimić, jedna od vodećih domaćih stručnjaka za meteorologiju, i pre zvanične obrade podataka bilo je jasno da živimo u najvrelijim uslovima ikada – prema nekim ocenama, ne samo u poslednjih osamdeset, već 120 hiljada godina.

Iako su dešavanja u ostatku godine neizvesna, klimatolog sa Univerziteta u Berkliju, Zik Hausfader, proračunao je da postoji 85% verovatnoće da i 2023. u celini bude rekordno topla.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!