Predsednik Kine Si Điping dolazi u posetu Srbiji 7. i 8. maja

29. april 2024 – Danas je potvrđeno da će predsednik Si Điping doći u Srbiju, gde će boraviti u utorak i sredu posle praznika. To je zvanična najava, dolazi između ostalog i povodom obeležavanja 25 godina od dana kada je bombardovana Ambasada Kine u Beogradu, 7. maja 1999, a nezvanično, s obzirom da program posete još nije objavljen, drugog dana boravka u Srbiji trebalo bi da dođe i u Smederevo.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjin najavio je danas samo da će Si boraviti u Evropi od 5. do 10. maja, kao i da dolazi na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, bez drugih detalja.

Kabinet predsednika Srbije danas je pa objavio poziv za akreditaciju novinara za praćenje Sijevog boravka u Srbiji, ali uz ogradu da će posetu moći da prati ograničen broj medija po principu reciprociteta sa gostujućom delegacijom.

Predsednik Si je, podsetimo, već bio u Smederevu juna 2016, kada je posetio železaru koju je nešto ranije te godine kupila kineska HBIS grupa.

Foto: flickr.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!