Na terenu iza Marakane, mladost i želja pobedili neubedljivo Smederevo

BEOGRAD, 27. april 2024 – U utakmici plej-ofa Prve lige, trener Grafičara je protiv Smedereva na teren poslao čak osam klinaca, tzv. bonusa. Iako su ovi momci i u prvom poluvremenu imali mnooogo više od igre, činilo se da će iskustvo Smederevaca presuditi. Uostalom, da se tome nadaju davao im je spretan i srećan gol Lokose kojim su vodili, kao i to što ih je Lukić na golu spasavao od propasti, ali… Na kraju, Grafičar – Smederevo 1924 2:1 (0:1).

Da Grafičarevi klinci misle zaozbiljno videlo se od samog početka utakmice; više od 20 minuta držali su gol Smedereva pod opsadom. Samo zahvaljujući raspoloženom Ognjenu Lukiću mreža Smederevaca se nije zatresla u tom delu meča.

U jednom napadu zato se čak dva puta tresla prečka gola gostiju, domaći su je još jednom pogodili, a da lopta ne završi u mreži nego na ramu gola opet je zasluga Lukića, koji je paradom spasao svoj tim posle šuta Vasiljevića.

I onda, igrao se 25. minut – šok za klince u ljubičastim dresovima. U jeku njihove inicijative Smederevci su poveli; Panić je povukao loptu i uposlio brzonogog Lokosu, ovaj je pobegao odbrambenim igračima i iskosa sa desne strane poslao loptu u dalji ugao Grafičara. Golman Guteša je tako, za razliku od njegovog kolege s druge strane terena, pao na prvom iskušenju.

Pošto su nakon toga gosti počeli da koliko-toliko kontrolišu igru, priveli su poluvreme kraju bez većih trauma.

I drugo poluvreme domaći su počeli ofanzivno, ređale su se šanse, udarci iz daljine, ređali su i korneri i gužve posle njih, ali su gosti, kao i u prvom poluvremenu, nekako odolevali, a Lukić je nastavio da spasava ekipu. O tome koliko je ko imao od igre, i kakva je ta igra bila, može da kaže da su domaći izveli dvadesetak kornera, a gosti samo dva. O posedu lopte, koji se, srećom po Smederevce, ne meri na utakmicama ovog ranga, da i ne govorimo.

Ipak, tolika dominacija i želja da se postigne gol na kraju su momcima Grafičara dali rezultat. U 73. minutu rezervista Veljko Mladenović je promešao odbranu Smedereva  i udarcem sa nekih petnaestak metara naterao Lukića na kapitulaciju.

Smederevci su se posle izjednačenja malo trgli, imali su čak i jednu kakvu-takvu šansu, kada je posle centaršuta Ćorkovića Nikola Jovanović bio kratak.

Ko će do preostala dva boda presudila je mnogo veća želja domaćih, koji su čak pojačali tempo. I uspeli. U 90. minutu. Smederevci su, ne prvi put u poslednjih nekoliko utakmica, izgubili loptu na po svoj gol opasnom delu terena, ona je došla do usamljenog Ognjena Ajdara na desnoj strani, on ulazi u šesnaesterac i preciznim udarcem pogađa nebranjeni deo mreže.

Možda treba pomenuti i nesigurno suđenje starog poznanika Smederevaca Marka Delibašića iz Vrbasa. Stekao se utisak da je olako delio kartone gostima, pa je tako jedan udelio i treneru Mićoviću. kojem je to četvrti pa ga neće biti na klupi u sredu.

Da sve bude gore, ostali današnji rezultati u nekim drugim okolnostima išli bi Smederevu na ruku. Naime, do ovog kola drgoplasirano Jedinstvo kod kuće je izgubilo od Inđije, baš kao i Tekstilac u Odžacima od OFK Beograda. Da su Smederevci osvojili bodove u Beogradu, oni bi se popeli na drugo mesto, čak i sa jednim bodom bi ostali u trci za tu poziciju koja vodi direktno u Super ligu. Ovako, sada su peti na tabeli, na mestu koje ne vodi ni u baraž.

Već u sredu plej-of trka se nastavlja, u Smederevo dolazi ekipa Mačve. Šapčani su danas poraženi od prošlonedeljnog protivnika Smederevaca, Radničkog u Sremskoj Mitrovici sa 1:0.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!