Završena restauracija nadgrobnog spomenika Dimitriju Davidoviću

SMEDEREVO, 10 april 2024 – Započeta prvih dana marta, restauracija nadgrobnog spomenika Dimitriju Davidoviću na Starom groblju, finansirana od strane Rotari kluba Smederevo, a pod nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, završena je, danas održana primopredaja.

“Ovaj spomenik, koji je decenijama neupadljivo stajao u senci crkve Uspenja Presvete Bogorodice, sada se diže obnovljen kao simbol našeg zajedničkog sećanja i brige o baštini. Ova rekonstrukcija nije samo izraz naše brige za prošlost već i naše posvećenosti očuvanju nasleđa za buduće generacije. Ona nas podseća da su naši koraci utisnuti u temelje koje su postavili hrabri ljudi poput Dimitrija Davidovića koji je bio jedna od značajnijih figura u srpskoj istoriji. Rotari pokret teži promovisanju visokih etičkih standarda i principa odgovornosti, uključujući poštovanje prema prošlosti i doprinosu pojedinca zajednici. Kroz učešće u ovakvim projektima, Rotari klub Smederevo pokazuje svoju predanost lokalnoj zajednici, kulturi i istoriji, istovremeno promovišući ideale Rotari pokreta. Dok se okrećemo ka budućnosti, ne zaboravljamo puteve koje su naši preci prešli. Neka ovaj dan bude podsetnik da je naša obaveza da čuvamo nasleđe, da ga negujemo i da ga prenesemo budućim generacijama, kao što je ono preneseno nama“, kazao je Vladan Nikolić, predsednik Rotari kluba Smederevo.

„Ovo nije prvobitan Davidovićev grob, ova grobnica je izgrađena 1888. godine kada je on prebačen, po svoj prilici tu pored je bio njegov grob, i tada je u Smederevu bila velika svečanost. Okupila je veliki broj ljudi, izvršen je svečani prenos iz prvobitnog, zapuštenog groba u ovu grobnicu koja je rađena prema projektu Aleksandra Bugarskog arhitekte. Kada je umro 1838, po sećanjima, Smederevo je tada bukvalno bilo poplavljeno i tri čoveka su ga prenela do groblja preko Reduta i sem te trojice i sveštenika više nikog nije bilo s obzirom da je on bio u nemilosti kneza Miloša. I sada, na današnji dan, mi na adekvatan način odajemo počast Dimitriju Davidoviću, jednoj od istaknutijih ličnosti, piscu prvog srpskog ustava, državniku, ocu srpskog novinarstva, mi se njega sećamo na neki način tako što održavamo mesto njegovog večnog počinka. Sa prvobitnog groba jedino je originalna ta spomen ploča koja je rađena po njegovoj želji iako je ideja kneza Miloša bila da mu se podigne adekvatan spomenik njegova porodica to nije želela“, rekla je Anita Marković, istoričar umetnosti – konzervator Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture.

„Sam objekat govori šta treba da se radi, dobijete smernice, ali kad krenete tek onda nailazite na neke stvari koje niko nije mogao da predvidi. Nalazi se rešenje u hodu, uz odobrenje nadzora, u ovom slučaju Regionalnog zavoda, i radi se kako treba, da se otklone svi nedostaci, da se predupredi kasnije propadanje. Gore ispod krsta sam pronašao, to je bilo namazano farbom, a u stvari je od bronze izlivena kugla, koja simbolizuje vaseljenu, ispolirao sam je, zaštitio, vratio originalni izgled kako je bilo, sigurno tada nije bila ofarbana. Sva slova na ploči su produbljena, ploča očišćena, ovaj parspatu je rađen iznova, sa padom, takva je grobnica da ne bi skupljala vodu od kiše, Kad sam radio ogradu, došao sam do golog metala, u dnu ograde nekih desetak centimetara je ukopano, tu je došlo do korozije, to sam otklonio, zaštitio, ispunio veštačkim kamenom koji je vodootporan. Nedostajuće elemente na ogradi sam uradio nove i postavio, sve je učvršćeno, mislim da sledećih pedesetak godina to bi trebalo da traje“, kazao je Dušan Đorđević, iz firme „Đorđević“ iz Ljiga, koja je radila restauraciju.

Informacija i foto Ž.M, Rotari klub Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!