Promena visine iznosa akciza donosi više cene, prve na redu cigarete

30. april 2024 – Novi iznosi akciza, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto, stupiće na snagu posle 1. maja. Međutim, još se ne zna koliko će tačno poskupeti gorivo, alkoholna pića i kafa, jedino je izvesno za cigarete.

U Službenom glasnikuje objavljeno da će akcize na derivate nafte od početka maja biti za tečni naftni gas 52.49 dinara po kilogramu, 62.54 po litru za biogoriva i biotečnosti, 67.22 dinara po litru za bezolovni benzin, dok će za olovni benzin akciza biti 71.47 dinara po litri.

Za cigarete, a nove cene će važiti od 7. maja, dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što će, čini se, biti poštovano i sada, sudeći po cenovnicima koje su neke duvanske kompanije već objavile.

Inače, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, tvrde iz državnih organa, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om čak 77 procenata.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici. Tako bi nakon poskupljenja u narednoj godini trebalo da budu iste cena kao u državama EU.

Na alkoholna pića akciza će od 1. maja biti 26.89 i 30.72 dinara po litri, za kafu od 108.06 dinara do 405.24 dinara po kilogramu.

Oko 10 odsto ukupnih javnih prihoda država ubira upravo od akciza. To je više od evropskog proseka, ali ne zbog visine akciza već zbog veće potrošnje akciznih proizvoda kod nas, kažu stručnjaci.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!