Baba Marta dolazi na svoje; promena vremena, zahlađenje, kiša, košava

24. mart 2024 – Pre prognoze, koja nije baš najveselija, nešto  o  Baba Marti. Ovaj mit su Sloveni, po dolasku na ove prostore, po svemu sudeći, preuzeli od Rimljana, i nadogradili, a naročito daleko otišli su Bugari, koji imaju čitav niz narodnih običaja u vezi sa Baba Martom, uključujući i lutkice koje vidite na slici. Naime, prvobitna legenda kaže da se starica, koja je personifikovala mart, prvi put razgnevila i pokazala svoje prevrtljivo lice kada joj je drugi rimski vladar, onaj odmah posle Romula i Rema, izvesni Numa Pompilje, oduzeo prvo mesto u kalendaru. Rimljani su do tada mart i dolazak proleća, kao i ostali paganski narodi, smatrali početkom godine, a onda se ovaj drznuo da to promeni, dodavši ispred još dva meseca, januar kao prvi i februar kao drugi. Od tada je ta uvređena starica postala vrlo ćudljiva, čas se u njoj budio ratni duh boga Marsa, pa se sveti la šaljući na zemlju hladnoću, čas je svojim toplim osmehom donosila prolećnu radost. Prema kod slovenskih naroda uvreženom verovanju, Baba Marta je oličenje proleća, ponovnog rađanja i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi, a kad toga nema ona na zemlju pošalje sneg i mraz, e da opomene ljude kako treba da pripaze na ponašanje.

A sada, prognoza za ostatak Baba Marte, po Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Sve počinje današnjom promenom vremena. Naoblačenje sa kišom i padom temperature koje je zahvatilo Vojvodinu, tokom jutra proširio se na zapadne, tokom pre podneva će i na centralne, a posle podne i na ostale predele Srbije uz skretanje vetra na slab i umeren severozapadni.
Više padavina biće posle podne i uveče u zapadnoj, centralnoj i jugozapadnoj Srbiji – prosečno od 10 do 20 milimetara, lokalno i više.
Uveče i u toku noći u brdsko-planinskim predelima prelazak kiše u sneg uz stvaranje snežnog pokrivača.
Najviša temperatura od 9° C na zapadu do 19° C na jugoistoku Srbije.

U ponedelјak će biti promenlјivo oblačno i sveže, u Vojvodini i istočnoj Srbiji vetrovito. Tokom dana se očekuju i sunčani intervali, ali i kratkotrajna kiša, na planinama kratkotrajan sneg. Najviša temperatura od 10 do 16° C. Uveče i tokom noći vedro uz slablјenje vetra.
U utorak jutro hladno sa prizemnim mrazem, a lokalno se očekuje i slab mraz i na dva metra visine. Tokom dana novo naoblačenje, ali uz porast temperature i pojačanje južnog i jugoistočnog vetra, naročito u košavskom području i na planinama. Na jugu Banata i u Podunavlju očekuju se i udari olujne jačine. Kratkotrajna kiša se ponegde očekuje posle podne i uveče.

Jaka i olujna košava će duvati i u sredu, a u četvrtak vetar će oslabiti i skrenuti na severozapadni pravac. Tokom dana biće toplije, ali uz mestimičnu kišu i lokalne plјuskove sa grmlјavinom.

Od petka do kraja meseca pretežno sunčano, stoji  prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ilustracija: depositphotos.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!