Proglašeni najbolji sportisti, klubovi i sportski radnici u 2023. godini

SMEDEREVO, 23. februar 2024 – Savez sportova Smederevo večeras je organizovao tradicionalnu manifestaciju na kojoj su proglašeni najbolji i najuspešniji sportisti, pojedinci i klubovi, treneri i sportski radnici koji su svojim rezulratima ostavili trag u godini za nama.

Sportistkinja godine je Klara Ribak iz Bokserskog kluba Smederevac, prvakinja Srbije u seniorskoj konkurenciji, reprezentativka Srbije, a najbolji sportista Aleksandar Menković, član Kik boks kluba SD Kombat, vicešampion Evrope, višestruki dobitnik ovog priznanja.

Trener godine je Dejan Pavić iz Kik boks kluba SD Kombat. Pavić je, između ostalog, trener vicešampiona sveta i sa svojim klubom je i ove godine osvojio veliki broj medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Najbolja muška ekipa je FK Smederevo 1924, novi član Prve lige Srbije. Smederevski fudbaleri su prošle sezone izborili promociju u viši rang, a sada se naleze u gornjem delu tabele prvoligaškog karavana.

Najbolji mladi sportista je Nikola Maksimović iz BK Despot, omladinski i juniorski prvak Srbije u učesnik Evropskog i Svetskog prvenstva u Rumuniji i Jerevanu.

Najbolja mlada sportistkinja je rukometašica Lena Janković iz RK Mladi radnik, članica reprezentacije, učesnik završnog turnira reprezentacije za uzrast do 14 godina i član prvog tima Mladog radnika koji vodi na tabeli Prve lige Srbije Istok.

Najbolja muška mlada ekipa je Streljačka družina Smederevo, prvaci države u konkurenciji mlađih juniora pištoljem.

Po običaju proglašeni su i talenti godine. Toma Kaplarević je kapiten generacije i reprezentacije Regiona  Košarkaškog saveza Centralne Srbije za 2010. godište, na spisku reprezentacije i sa ekipom prvake Centralne Srbije prošle sezone.

Vukša Martić, golman RK Smederevo za 2010. godište, osvajač bronzane medalje na državnom prvenstvu i MVP finala na međunarodnom turniru u Parizu, sa bratom Lukom član selekcije Centralne Srbije i na širem spisku državne reprezentacije u njegovom godištu.

Nađa Božin iz RK Mladi radnik je na državnom prvenstvu 2022/2023. bila među najboljim u svojoj ekipi i proglašena za najbolje desno krilo u Srbiji u svom uzrastu.

Lazar Živanović iz Veslačkog Kluba Smederevo osvajač je bronze na Balkanskom prvenstvu, prvak Srbije i prvi na Kupu Srbije.

Mina Ivković iz JJK Ronin je vicešampionka Balkana, šampionka Srbije, sa odličnim nastupima na međunarodnim takmičenjima.

Sofija Nikolić iz Planinarskog kluba Čelik, prvakinja Balkana u planinarskoj orijentaciji, pobednik Lige Srbije u planinarskoj orijentaciji, prvo mesto na prvenstvu Srbije u orijentiringu na srednjoj distanci….

Petar Koćić iz istog kluba osvojio je treće mesto na Kupu Srbije i medalje sa međunarodnih takmičenja.

Nikolina Ivanović iz Džudo kluba Mladost Carina osvajač je prvog mesta na Evropskim borilačkim igrama i petoplasirana na školskom prvenstvu Srbije.

Bogdan Jevremović iz Džudo klub Carina je prvak Srbije u konkurenciji starijih pionira.

Lazar Mladenović član Streljačke družine Smederevo prvak je Srbije u konkurenciji pionira i bronzani u konkurenciji kadeta.

Kod sportista sa invaliditetom priznanja su dobili Željko Sahačić iz Slepih i slabovidih Dunav, Vlado Dodić iz Društva za sport i rekreaciju invalida Smedereva, Nemanja Radaković iz Streljačko streličarskog kluba OSI Despot Đurađ Branković, Danijela Lučanin iz Stonoteniskog invalidskog kluba Smederevo, Jelena Pantović iz Streljačkog kluba osoba sa invaliditetom R-50 i Radoslav Antić iz Sportskog udruženja gluvih i nagluvih Despoti.

Nagrada za životno delo dodeljena je Draganu Nikoliću iz Planinarskog kluba Čelik. U svom 48 godina dugom sportskom i takmičarskom stažu, sa ekipom Čelika dva puta je osvajao šampionat Jugoslavije u Planinarskoj orijentaciji.  Dragan je i višestruki prvak Srbije u Planinarskoj orijentaciji, počev od prve titule koja je osvojena na Rajcu 1976. godine.

Priznanje za sportski podvig godine dobili su Sara Stokić i Kosta Nedeljković. Sara Stokić, predlog FK Petlić, od januara ove godine član AC Milan i članica reprezentacije Srbije do 17 i 19 godina. Kosta Nedeljković je fudbal počeo da igra sa 6 godina u FK Petlić Smederevo., sa 12 godina put ga vodi u  Crvenu zvezdu u kojoj je protekle godine postao nezamenjiv član prvog tima. Od januara 2024. godine postaje član Aston Vile.

Milosav Pavlović je proglašen za najboljeg sportskog radnika pošto je posle višegodišnje stagnacije obnovio fudbalski klub u Malom Orašju i vratio ga na fudbalski kolosek. Nakon majske tragedije koja je zadesila klub i selo, najviše se angažovao oko komemoracije nastradalih i očuvanja sećanja na njih.

Posebno priznanje za sveukupna dostignuća i razvoj smederevskog sporta pripalo je Veslačkom klubu Smederevo, koji ove godine obeležava 100 godina od osnivanja. U svojoj jednovekovnoj tradiciji iznedrio je mnogo asova, osvajača medalja sa velikih evropskih i svetskih takmičenja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!