Rale Damjanović dobitnik priznanja za najbolju pesmu na Satira festu 2023.

22. oktobar 2023 – Radivoje Rale Damjanović, smederevski pesnik, satiričar, aforističar, esejista, književni kritičar, antologičar, karikaturista, sve u jednom, dobitnik je nagrade „Rastko Zakić“ za najbolju satiričnu pesmu na dvadeset prvom Međunarodnom festivalu humora i satire Satira fest 2023, koji organizuje Beogradski aforističarski krug.

– Poslednjih godina sam, zbog  brojnih obaveza, zanemario konkurse, objavljivanje aktuelnih satiričnih priloga u listovima i časopisima, rukopisi novih knjiga čekaju na objavljivanje… Nagrade ne doživljavam kao podsticaj za rad i obavezu u stvaralačkom smislu, već kao potvrdu da sam na pravom putu i da ovo što radim ima smisao i neku svoju estetsku vrednost. Mada, moram da priznam da me ova nagrada potakla da malo usporim i više razmišljam o sebi i svom književnom stvaralaštvu – kaže Damjanović.

Jer, činjenica je da mu je ovo samo jedno u nizu priznanja, dobitnik je dve nagrade koje nose ime Radoja Domanovića, prvo 1997. za satiričnu poeziju, potom i za najbolju knjigu aforizama 2010, Smederevskog Orfeja 1998, trostruki je dobitnik nagrade za satiričnu priču na Jugoslovenskom konkursu, nagrade na internacionalnom haiku festivalu u Japanu 2001, Svetosavske povelje grada Smedereva 2011, Velike plakete Udruženja književnika Srbije 2015, da pomenemo samo neke. Zastuplјen u mnogim domaćim i stranim zbornicima i antologijama savremene satire i poezije, kao i katalozima savremene karikature.

Nagrađena pesma

PONAVLJAČI

Istorijo, naše Sveto pismo

opet ništa naučili nismo.

Opet nismo naučili ništa

zatravlјene crkve i crkvišta.

Rasprodasmo gruntove i kuće

oterasmo mladost u bespuće.

U korovu ostavismo pretke

da ih gaze zveri belosvetske.

Vojskovođe – srpske generale

proglasismo za dvorske budale.

Obraz srpski dadosmo na rate

za oproštaj molimo dželate.

Priznadosmo bez imalo stida

nedostatak očinjega vida.

Hrišćanski smo oprostili svima

našoj braći – našim zlotvorima.

Da l’ će moći bez imalo srama

deca naša da oproste nama?!

Dobitnici nagrada na ovogodišnjem Satira festu sa organizatorima i domaćinima na svečanosti uručenja u sali Kolarčevog narodnog univerziteta

Inače, ovogodišnji Satira fest bio je posvećen šezdesetoj godišnjici rođenja satiričarke i glavne urednice elektronskog časopisa „Etna“ Vesne Denčić (1963-2020) i odvijao se pod sloganom „U društvu se ne šapuće“.  Po prvi put uručena je i nagrada „Vesna Denčić“ – za najbolјu seriju aforizama, a nosilac ovog priznanja je Mile Đorđijoski iz Delčeva u Severnoj Makedoniji.

Za najbolјi aforizam, među više stotina izgovorenih, proglašen je: „Naš narod ima pare za crne dane. To mu je za svaki dan.“ Nјegovom autoru Jovanu Zafiroviću iz Donjeg Korminjana kod Kosovske Kamenice pripala je nagrada „Vuk Gligorijević“, koju mu je uručio predsednik BAK-a Slobodan Simić.

Za ova priznanje nadmetalo se 39 aforističarki i aforističara iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nјih je za učešće izabrala ovogodišnji selektorka manifestacije Nada Karadžić.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!