Tribina o prevenciji raka dojke na smederevskom gradskom trgu

SMEDEREVO, 14. oktobar 2023 – Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, da bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja obolelih od karcinoma dojke. I ovog oktobra na smederevskom centralnom gradskom trgu održana je tribina na ovu temu, govorila je dr Sonja Dunčić, načelnica Službe za zaštitu zdravlja žena Doma zdravlja u Smederevu, a po tradiciji u nebo iznad grada poleteli su roze baloni – simbol borbe protiv raka dojke.

– Trudimo se da ženama objasnimo da je preventiva najvažnija, dolazak kod lekara i upućivanje na pregled dojki, pogotovo kod žena koje u porodici imaju karcinom dojki, kod majki, tetki, baka… Da dođu na pregled barem jednom godišnje. Sa pregledima treba da počnu od dvadeset i pete godine, a sa 40 to bi trebalo da bude redovna obaveza za sve žene – kaže doktorka Dunčić.

U Srbiji, po rečima doktorke, u odnosu na evropski prosek manje žena na 100 hiljada stanovnika oboljeva od raka dojke, ali je, na žalost, smrtnost obolelih daleko veća, što samo govori da se rak otkriva u kasnijoj fazi, kada je izlečenje mnogo teže.

Što se lokala tiče, u Smederevu svake godine od raka dojke oboli između 700 i 800 , a godišnje umre između 4 i 10 žena. Skrining, na žalost, u Smederevu još nije započet.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!