Počinje nova grejna sezona, s novom cenom, zalihe mazuta za 4 do 6 nedelja

SMEDEREVO, 14. oktobar 2023 – Miholjsko leto je ove jeseni izgleda potrajalo taman do početka grejne sezone, koja startuje, kao i uvek, 15. oktobra. Dobar povod da porazgovaramo sa Vladimirom Kulagićem, direktorom smederevskog Javnog preduzeća Grejanje.

Na startu smo nove sezone grejanja, šta možete da poručite korisnicima usluga daljinskog grejanja?

Period između dve grejne sezone smo iskoristili da pripremo postrojenja za siguran i bezbedan rad ove zime. Očekujemo da će prvih dana biti pojedinih sitnijih problema, ali to se dešava svake godine kada otpočne grejna sezona i naši korisnici već znaju da mogu preko reklamacija da prijave sve nedostatke koji će u hodu biti otklanjani.

Meteorolozi prognoziraju promenu vremena naredne sedmice, kakav je plan što se grejanja tiče?

Grejna sezona po Odluci o snabdevanju grada toplotnom energijom formalno počinje 15. oktobra, a to će se ove godine poklopiti sa faktičkim početkom grejne sezone. Dakle od nedelje, najverovatnije u večernjim satima krećemo sa novom grejnom sezonom, a nakon toga ćemo isporučivati toplotnu energiju u skladu sa vremenskim uslovima i spoljnom temperaturom.

Koje su trenutne zalihe mazuta i kakva je situacija sa cenom energenata?

Mi smo obezbedili blagovremeno početne zalihe mazuta i imamo ih za 4 do 6 nedelja rada. Potpisali smo nove ugovore sa dobavljačima svih energenata, ali ono što nas u ovom trenutku najviše brine jeste rast cene nafte na svetskom tržištu. Od novembra je najavljeno povećanje cena električne energije i prirodnog gasa za 8%, odnosno 10%, tako da je jako teško formirati i dugoročno planirati cenu sopstvenih usluga.

U nadležnosti JP Grejanje Smederevo su kotlarnice na mazut i na gas. U kakvom je stanju kompletan sistem, imajući u vidu kompleksnost kotlarnica?   

Sistem i sva postrojenja su pripremljena za redovan rad, bez obzira koji se energent u njima koristi. Činjenica je da smo u fazi dobijanja Upotrebne dozvole za novu kotlarnicu (gasne generatore) na Senjaku, a u toku su aktivnosti na pripremi tehničke dokumentacije za konverziju KO Papazovac i izgradnju potpuno novog postrojenja kojim bi se ugasilo pet gradskih kotlarnica koje trenutno koriste mazut. Dakle radi se na uvođenju i korišćenju prirodnog gasa gde god je to moguće.

Vi ste podneli osnivaču predlog korekcije cene grejanja, da li je izvesno poskupljenje i koliko bi opteretilo budžet korisnika? 

Da i to u skladu sa zakonskom obavezom još krajem avgusta. Cene su nam odobrene od strane GV  i o tome su naši korisnici već obavešteni kroz prethodni račun. Za prosečan stan od 55 metara kvadratnih račun će biti uvećan za 550 do 600 dinara na mesečnom nivou.

 

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!