Poljoprivrednici Bavaništa najavili blokadu puta Smederevo – Kovin

BAVANIŠTE/SMEDEREVO4. april 2023 – Unija poljoprivrednih proizvođača Bavanište na svom FB profilu najavila je da će u sredu 5. aprila blokirati magistralni put Smederevo – Kovin, kružni tok prema Kovinu. Pozvali su sve poljoprivrednike iz Bavaništa koji su nezadovoljni trenutnim stanjem u agraru da izađu sa svojim traktorima, a skup je zakazan za 9 i 45 na belom putu Mlina Bavanište

Razloga za protest je, kako se navodi u proglasu, više:

„Ulazimo u prolećnu setvu a mi nemamo sredstava za finansiranje iste. Svoje proizvode koje smo ostavili na lageru nemamo kome da prodamo, nema interesovanja na tržištu. Ostalo je neisplaćenih dugovanja prema poljoprivrednicima, ne kreću isplate subvencija po hektaru. Subvencije za šećernu repu iznose 35.000 dinara po hektaru, za zasejane površine do 500. hektara. Naše subvencije za pšenicu i kukuruz iznose ukupno sa gorivom 9.000 dinara po hektaru do 20 hektara.

Pitamo se šta je strateški proizvod u poljoprivredi pšenica, kukuruz ili šećerna repa. Bankarski krediti su veoma nepovoljni a nema realizacije subvencionisanih poljoprivrednih kredita. Ministarstvo poljoprivrede ne odaziva se i ne obraća pažnju na poljoprivredna gazdinstva kojima je osnovna delatnost poljoprivreda“, navodi se u pozivu i dodaje da je ovo samo protest upozorenja, ako se ne iznađe adekvatno rešenje za probleme, zajedno sa drugim udruženjima poljoprivrednika, nastaviće sa protestima u drugim gradovima i opštinama.

Foto/ilustracije: FB Unija Polj Proizvođača Bavanište

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!