Referentna kamatna stopa povećana na 5,75 posto, poskupljuju i krediti

9. mart 2023 – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 posto. Stopa na depozitne olakšice zadržana je na nivou od 4,5, dok je na kreditne olakšice povećana na okruglo 7 posto, saopšteno je danas iz NBS

Ovo je dvanaesto uzastopno povećanje referentne kamatne stope, počev od aprila 2022.

Održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije znatno doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti, navodi  su u današnjem saopštenju NBS.

Izvršni odbor je naveo i da su pad svetskih cena energenata, kao i rešavanje zastoja u globalnim lancima snabdevanja i smanjenje troškova kontejnerskog transporta u velikoj meri doprineli slabljenju globalnih troškovnih pritisaka, što bi trebalo da ima uticaja i na usporavanje domaće inflacije u narednom periodu.

Inflacija u Srbiji je, podsećamo, na međugodišnjem nivou posmatrano 15,8 posto, saopštio je prošle nedelje i Republički zavod za statistiku.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 6. aprila 2023. godine.

Skorašnji članci