Uspešno predavanje fudbalskog sudije elitnog ranga Srđana Jovanovića

SMEDEREVO, 21. decembar 2021 – Na poziv Sudijske organizacije FS Podunavskog okruga, čiji je predsednik Zoran Široki, u Regionalnom centru u Smederevu je gostovao fudbalski inernacionalac Srđan Jovanović, sa svojim saradnicima Urošem Stojkovićem i Milanom Mihajlovićem.

Osim fudbalskih arbitara iz Podunavskog okruga, pa i šire, ovom dobro posećenom skupu pored ostalih, prisustvovali su Smederevac Miloš Velebit, selektor i direktor mladih reprezentacija Azerbejdžana i Saša Branežac, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu.

O svom životnom, bolje reći, putu od sudije mlađih kategorija do internacionalca elit grupe, govorio je trenutno naš najbolji delilac pravde Srđan Jovanović.

„Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv da dođem u Smederevo gde sam i ranije gostovao. Suđenjem sam počeo da se bavim zahvaljujući mom pokojnom stricu koji je u to vreme sudio tadašnju Prvu ligu. Sa 16 goodina upisao sam školu za sudije, a sa 17 počeo da sudim i to od najnižeg ranga. Opredeljenje da se pored posla komercijaliste bavim i deljenjem fudbalske pravde sam veoma ozbiljno shvatio, vodeći računa o svim aspektima oblačenja, ponašanja, vizuelnog utiska i kvalitetnog suđenja“, rekao je Jovanović i nastavio:

„Sa 28 godina našao sam se na listi Super lige, a prvu utakmicu koju sam sudio u tom rangu, bila je sa pomoćnikom Milanom Milovanovićem iz Smedereva. Nagoveštaj da ću se naći na listi internacionalaca, saopštio mi je stric na koga sam veoma ponosan. Krenuo sam od treće kategorije, a ovih dana došao do elitne grupe, zbog čega sam neizmerno srećan i zadovoljan“, istakao je Jovanović.

Uz slikovito izlaganje, poput najboljih predavača, on je kao bitan segment izneo i obavezu poznavanja engleskog jezika. Prvo suočavanje sa VAR tehnologijom imao je na finalnoj utakmici Evropskog prvenstva mladih reprezentacija Francuske i Engleske. Uz odličnu arbitražu, dosudio je 2 penala i promenu odluke kada je, posle odgledanog snimka, žuti karton preinačio u crveni. Uz napomenu da za suđenje ne postoji matrica već prilagođavanje prema toku i razvoju događaja na terenu, svoje utiske uz nekoliko anegdota izneli su i njegovi pomoćnici Uroš Stojković i Milan Mihajlović.

Po završetku ove sjajne prezentacije, uz više pitanja prisutnih, Srđan Jovanović je obradovao smederevske sudije Dušana Stošića i Luku Jovanovića poklonom kopački, odnosno dresa sa internacionalnim grbom. Domaćin ovog skupa Zoran Široki je gostima uručio prezente Grada, a Jovanoviću i ikonu njegove krsne slave, Svetog Nikole, dok je Aleksandar Govedarović, u ime sudija iz Velike Plane, predao plaketu kao najviše priznanje.

Foto: R. G.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!