Posle požara na deponiji, sa privremene lokacije otpad se vozi u Pančevo

KOVIN, 19. mart 2021 – Zbog hitnosti rešavanja problema sa odlaganjem otpada na deponiji u Kovinu koju je tokom vikenda, 6. i 7. marta, zahvatio požar na više mesta, opština Kovin je danas obavestila sugrađane da je u cilјu otklanjanja i sprečavanja rizika da požar ponovo bukne, ugrozi životnu sredinu, zdravlјe i bezbednost lјudi, deponija privremeno zatvorena, a uvedeno je vanredno dežurstvo, kao i druge mere povećanog opreza.

Požar je, podseća se u saopštenju, lokalizovan  11. marta. Ugašen je koordinisanim aktivnostima lјudstva  i mehanizacije JP „Kovinski komunalac“ Kovin, Sektora za vanredne situacije MUP Pančevo i  VPD „Podunavlјe“ Kovin.

Do pronalaženja privremenog rešenja, kako se navodi u saopštenju, došlo je na hitnom sastanku ministarke životne sredine Irene Vujović sa predsednicom opštine Kovin Sanjom Petrović i gradonačelnikom Pančeva Aleksandrom Stevanovićem, na kome je postignut dogovor da se iznađu mogućnosti prevoženja otpada  iz Kovina na sanitarnu deponiju u Pančevu – dok se ne steknu potrebni uslovi za bezbedno i održivo upravlјanje otpadom u Kovinu.

Usmerenost ka Pančevu u prevoženju i odlaganju komunalnog i drugog otpada  će se realizovati u sklopu regionalnog povezivanja i odluke Vlade Republike Srbije o zajedničkom obezbeđivanju i sprovođenju upravlјanja otpadom na teritoriji  Republike Srbije. Kako je još dogovoreno, na osnovu ovog kratkoročnog rešenja, otpad će se privremeno  sakuplјati u Kovinu. Kao i do sada  to će raditi ekipe JP ”Kovinski komunalac “, specijalnim vozilom – smećarom i kontejnerima. Građani komunalni otpad mogu donositi na privremeno određenu-ograđenu lokaciju đubrenice, sa koje se sav doneti otpad tovari u kamione sandučare, kapaciteta 25 m3 i odvozi na sanitarnu deponiju na teritoriji Pančeva.

Ovo privremeno rešenje će, navodi se dalje, ubrzati planirane aktivnosti da se u što skorije vreme pristupi selektovanju komunalnog i drugog otpada izgradnjom transfer stanice, što će doprineti da se smanji količina otpada koja se odvozi na regionalnu deponiju i ujedno obezbedi sirovina u postupku reciklaže.

Foto: Opština Kovin

Skorašnji članci

error: Content is protected !!