Dan zajedništva socijalno-humanitarnih organizacija

SMEDEREVO, 2. jun 2018 – Ove subote, u Smederevskoj tvrđavi, održana je manifestacija „Dan zajedništva socijalno humanitarnih organizacija“. Bilo je to prvi put, ali organizatori najavljuju da je ovo početak nove tradicije.

– Odlučili smo da od ove godine svake prve nedelje u junu držimo ovakva okupljanja, da obeležavamo dan socijalno-humanitarnih organizacija. Mi smo jedinstvena sredina u Srbiji koja, već 24 godine, ima okupljene sve organizacije osoba sa invaliditetom na lokalnom nivou u jedan savez. Danas smo se pokazali, kako Smederevcima tako i nama samima, članovima organizacija osoba sa invaliditetom, svako udruženje je prezentovalo svoje radove i postignuća, a i sportski klubovi su demonstrirali svoja dostignuća i veštine – kaže Duško Savić, predsednik Organizacionog odbora Dana zajedništva socijalno humanitarnih organizacija Smedereva.

Sportski deo manifestacije nije imao takmičarki karakter, klubovi i udruženja su demonstrirali ono čime se i kako bave. Jer, bilo je tu, kako objašnjava Savić, među 150 ljudi koji su prvi put došli, onih koji nikada do sada nisu gađali iz puške, strelom i lukom, bacali disk ili kuglu, igrali stoni tenis  iz kolica… Bila je ovo prilika da se upoznaju sa tim kako se osobe sa invaliditetom bave sportoma i sigurno je da će neki od njih nastaviti.

Tvrđavu i deo gde su bili štandovi sa radovima i rukotvorinama članova udruženja tokom trajanja manifestacije obišlo je, mimo učesnika, i oko 1.000 gostiju, kaže Savić, što im takođe znači, da se predstave i na taj način. Radove i rukotvorine su ovoga puta delili posetiocima, a namerama im je da u doglednoj budućnosti počnu i da ih prodaju, po popularnim cenama, koliko da pokriju troškove nabavke materijala za izradu novih.

Na kraju, ovakva druženja su i prilika za bolje upoznavanje, pa nije izostala ni zakuska. Članovi dva udruženja bili su zaduženi za pripremanje riblje čorbe, roštilja i svega što jedna sofra u ovakvim prilikama treba da ima.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!