Zapošljavanje osoba sa invaliditetom – I deo

SMEDEREVO, 21. oktobar 2017 – Pravo na rad zagarantovano je Ustavom Republike Srbije i odnosi se i na osobe sa invaliditetom.

Kakva je situacija u praksi?

Anđela Glišić (23), preko javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi u Gradskoj organizaciji Saveza slepih Srbije – Smederevo. Slabovida je, a bolest je progresivna.

„Od rođenja imam problem sa vidom, tačnije sa ’žutom mrljom’. Vremenom je to postajalo sve veći problem, vid se smanjivao. Ne znam koliko je to sada u procentima, nisam išla na te procene, ali je vid značajno slabiji u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Zaposlila sam se preko javnih radova, od avgusta na tri meseca. Imam puno radno vreme, od 8 do 3, radim na administrativnim poslovima. Na poslu se odlično slažemo, bukvalno smo kao porodica i ja sam prezadovoljna. Bez Vesne (sekretar) ništa ne bih mogla da uradim, ona nam u svemu pomaže. Očekujem da radim i sledeći put.“

Anđeline koleginice kažu da je dobro zapošljavati osobe sa invaliditetom preko javnih radova, ali da to nije trajno rešenje. Javni radovi traju svega tri ili četiri meseca godišnje, i ta osoba se po završetku opet vraća na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, procena radne sposobnosti, profesionalna rehabilitacija, obaveza zapošljavanja, uslovi za osnivanje i delovanje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, radnih centara i socijalnih preduzeća, a sve radi stvaranja uslova za ravnopravno uključivanje osoba sa invaliditetom na tržište rada, pitanja su koja su regulisana Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i podzakonskim aktima.

Predrasude na obe strane

Savetnica za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Smederevu, Biljana Petrović, osoba je koja posvećuje maksimalnu pažnju u radu sa osobama sa invaliditetom, navode predstavnici gotovo svih organizacija osoba sa invaliditetom u Smederevu, sa kojima smo razgovarali.

“Osobama sa invaliditetom je najvažnija socijalizacija, zato je bitno njihovo zapošljavanje. Poslodavci se prema zapošljavanju osoba sa invaliditetom odnose ciklično. Kada je 2010. počela obaveza zapošljavanja kod poslodavaca koji imaju više od 20 zaposlenih lica, nije se znalo da li će izbegavanje te obaveze biti sankcionisano. Onda je uvedena procena radne sposobnosti i tu su poslodavci izvukli svoje rezerve, u smislu da su već zaposlena lica sa invaliditetom uvrstili u to. Ko nije imao, pokazuje volju za zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, uglavnom na određeno vreme. Ima i poslodavaca koji kažu: Dajte nam nekoga (osoba sa invaliditetom) kome ništa ne fali!? Kada govorimo o organizacijama osoba sa invaliditetom, moj utisak je da se prilično grupišu. Na primer, slepi su poslednji ušli u grupu korišćenja mera podrške. Kod slepih je potrebno dosta prilagođavanja da bi mogli da funkcionišu. Uglavnom su zaposlene gluve i nagluve osobe zato što nemaju fizička ograničenja“, kaže savetnica i objašnjava:

„Smatram da su naše predrasude velike, ali i osobe sa invaliditetom imaju predrasude, na primer oko potrebe procene radne sposobnosti. Imamo slučajeve fakultetski obrazovanih osoba sa invaliditetom, ali i predstavnike organizacija osoba sa invaliditetom koje to nisu uradile. Da pojasnim, to je postupak u kojem se, kroz medicinsku dokumentaciju, a veštače lekari iz Beograda, donosi rešenje, prvo o statusu osoba sa invaliditetom, zatim se definiše šta ne bi smeli da rade, sa predlogom poslova koje mogu da obavljaju. Na taj način dobijaju status osobe sa invaliditetom, za potrebe bilo kakvog zapošljavanja, korišćenja subvencija, učešća u drugim programima. Rešenje je neophodno da bi se ostvarilo bilo koje pravo, umesto ranijih rešenja o kategorizaciji. Naravno, biti osoba sa invaliditetom, nije samo papir, rešenje, to je, prosto, sam život.”

Država motiviše poslodavce da zaposle OSI ali…

Gradski savez socijalno humanitarnih organizacija Smederevo započeo je akciju “Ja želim da radim” u decembru 2015. godine, slanjem dopisa svim većim firmama na teritoriji Smedereva, a već u martu naredne godine (2016) dvadesetak osoba sa invaliditetom zaposleno je u firmi PKC. Meteh je zaposlio dve osobe sa invaliditetom, a akciji se odazvalo i Javno komunalno preduzeće „Zelenilo i groblja“. Železara je tada uzvratila dopisom da je posao kod njih visokorizičan i da takav posao ne može da radi soba sa invaliditetom. Treba ovde napomenuti da se radi o periodu pre dolaska Hestila, a u Savezu su namerni da se sličnim dopisom obrate i aktuelnom vlasniku Železare.

Motivaciju poslodavcima da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, nije tajna, predstavljaju benefiti koje im država omogućuje kroz zapošljavanje OSI, odnosno korišćenje određenih subvencija, poreskih olakšica i sličnih pogodnosti, svega što u tim slučajevima predviđa Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI.

Povećan broj nezaposlenih osoba sa invaliditetom

U okviru centralne manifestacije povodom obeležavanja Svetskog dana slepih, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo 16. oktobra je održan okrugli sto o aktivnim merama politike zapošljavanja OSI, na kojem su izneti aktuelni podaci NSZ, koje prenosimo ovom prilikom.

Na evidenciji nezaposlenih u Republici Srbiji, na kraju septembra 2017. godine, bilo je 622.971 lice, za 61.849 lica manje nego u istom periodu 2016. godine (684.820, odnosno 9%). Na evidenciji filijale Smederevo, na kraju septembra je bilo 13.333 lica, za 1.612 lica manje nego u istom periodu lane (14.945), odnosno 10,8%.

Broj osoba sa invaliditetom na kraju septembra 2017. godine u Republici Srbiji bio je 21.872. Udeo OSI na evidenciji predstavlja 3,5% od ukupnog broja nezaposlenih. U istom periodu prošle godine na evidenciji NSZ bilo je 21.808 OSI i učestvovali su u ukupnom broju nezaposlenih sa 3,2%. Kao što se može primetiti, na nivou Srbije, broj OSI se povećao za 64 lica, a učešće u ukupnom broju nezaposlenih za 0,3%.

Na kraju septembra 2017. godine na evidenciji filijale Smederevo bilo je 13.333 nezaposlenih lica, od kojih OSI 493 ili 3,7% (Smederevo-6.951-OSI 343 ili 4,9%, Smederevska Palanka-3.380-OSI 84 ili 2,5%, Velika Plana- 3.002-OSI 66 ili 2,2%).

“Kao što se iz ovih podataka vidi, zaključujemo da je najveći broj OSI u Smederevu. Mogu da kažem da je to iz razloga što su u Smederevu OSI organizovani u više saveza i udruženja. U Palanci, recimo, ima po jedno ili dva udruženja. U Plani je veoma aktivno dok u Palanci nemamo informacije, ne žele saradnju. Drugi razlog je taj da se u Smederevu zapošljava najviše OSI. Pojava novih investitora, i naravno stari investitori, zapošljavaju zbog zakonske obaveze, neko zbog subvencija, a naravno veliki broj poslodavaca zapošljava zbog potrebe”, ocenio je Dragoslav Milanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Smederevu.

U istom periodu 2016. godine na evidenciji u filijali Smederevo, bilo je 14.945 nezaposlenih lica, od kojih OSI 469 ili 3,1% (Smederevo-8.228-OSI 313 ili 3,8%, Smederevska Palanka – 3.631-OSI 96 ili 2,6% I Velika Plana – 3.086-OSI 60 ili 1,9%).

Za prvih 9 meseci evidentirano je zapošljavanje 201 osobe sa invaliditetom (Smederevo -140 -70%, Smederevska Palanka-26 – 13%, Velika Plana – 35 – 17%). Kada se uporedi broj OSI na evidenciji sa brojem zaposlenih OSI za prvih 9 meseci, to predstavlja 41%. U istom periodu, na nivou Srbije, zaposleno je 9.615 OSI ili 44%.

Aktivnim merama NSZ-Filijala Smederevo je za prvih 9 meseci posredovala za zapošljavanje više od 90% OSI (201 lice) a dodelila je subvencije (javni radovi, samozapošljavanje – 220.000 dinara, ostali 180.000 dinara, dodela subvencija poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih lica – 20% više od ostalih lica, subvencije zarada licima OSI bez radnog iskustva – 75% zarade subvencioniše NSZ) za zapošljavanje oko 60 osoba sa invaliditetom. Kada se uporede iznosi subvencija za OSI i za ostala lica zaključuje se da su poslodavci stimulisani da zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Zapošljavanje OSI: Što južnije to tužnije

Prema Milanovićevim rečima, u Smederevu je ove godine za aktivne mere zapošljavanja izdvojeno više od 27 miliona. Za razliku od Smedereva, situacija je u unutrašnjosti Srbije loša, privreda ne funkcioniše, saglasni su naši sagovornici, gosti smederevske organizacije povodom obeležavanja Svetskog dana slepih, koji su svoje probleme preneli i čelnicima Saveza slepih Srbije. Poređenja radi, prenosimo njihova zapažanja i poruke.

„Imamo 250 članova i finansiramo se iz budžeta lokalne samouprave. Situacija sa zapošljavanjem je vrlo teška. Lično sam već 30 godina na evidenciji nezaposlenih lica, još uvek nisam uspeo da nađem posao. Situacija je slična i u drugim gradovima na jugu Srbije. Mora više pažnje da se posveti zapošljavanju osoba sa invaliditetom i da nas ne smatraju osobama drugog reda, nego ravnopravnim članovima društva“, poručio je Saša Jovanović, predsednik Međuopštinske organizacije slepih Pirot.

„Kao telefonista sam otišao u penziju 2015. godine i uspeo sam da na to mesto dovedem koleginicu, našu članicu. Završila je školu u Zemunu i na posao čekala 20 godina. Uspeli smo da zaposlimo još jednu našu članicu na pakovanju u privatnom sektoru“, kazao nam je  Milivoje Đokić, predsednik Okružne organizacije slepih u Leskovcu, koja obuhvata šest opština, od Medveđe do Crne Trave i podsetio da je Grad Leskovac dobitnik nagrade Saveza slepih Srbije za finansiranje osoba sa invaliditetom u okruženju za 2016. godinu.

„Ovo je lepo što se održava (obeležavanje Dana belog štapa) ali voleo bih za unutrašnjost da se svi razvijamo ravnomerno, ravnopravno. Volim ja i Smederevo i Beograd i Šabac i Valjevo i Loznicu, ali ja želim da kažem da ’unutrašnjost’ ne funkcioniše. Počev od Vranja, pa i Pirot i Leskovac, sve je marginalizovano. Stanje je loše, privreda ne funkcioniše. Došao sam da vam pored pozdrava, prenesem i tu poruku“, rekao je Zoran iz Vranja.

Lokalni akcioni plan predviđa kampanje zapošljavanja

U Gradskom savezu socijalno humanitarnih organizacija osoba sa invaliditetom Smederevo smatraju da se najviše ovde uradilo na zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kako kažu, zahvaljujući delovanju i organizacija OSI i Nacionalne službe za zapošljavanje. Gotovo svakodnevno im se javljaju poslodavci sa pitanjem da li mogu da zaposle osobu sa invaliditetom. Nažalost, uglavnom su u pitanju uslovi u kojima osobe sa invaliditetom ne mogu da rade. Zato je potrebno, pored ostalog, podići i svest poslodavaca ukazivanjem na koja radna mesta mogu da radno angažuju osobe sa invaliditetom.

U toku je izrada Nacrta Lokalnog akcionog plana (LAP) u oblasti invalidnosti za 2018-2019. godinu u Smederevu, koji će predvideti i da organizacije osoba sa invaliditetom pokrenu kampanje za veće zapošljavanje.

Ovoj važnoj temi (LAP) posvetićemo najmanje jedan programski sadržaj u okviru projekta “Za život bez prepreka OSI”, o čemu se možete informisati na www.podunavlje.info. Podsećamo, novi sadržaji svake subote, do kraja godine, na našem portalu u posebnoj kategoriji, ali i sve druge aktuelnosti u vezi sa životom osoba sa invaliditetom.

 

Projekat “Za život bez prepreka OSI” je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava iz budžeta grada Smedereva za projekte kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, broj 400-7077/2017-07 od 16. septembra 2017. godine (Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva).

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!