Kako su hipermarketi (opet) upropastili proizvođače jaja pred Uskrs

6. maj 2024 – Retko se u ovoj zemlji dešava da nešto bude jeftinije nego prošle godine u isto vreme, a ove se baš to dogodilo – jaja su pojeftinila, i to kad, uoči Uskrsa. Deo folklorne tradicije decenijama unazad bio je da cena jaja u tom periodu ode drastično naviše. Kupci, običan narod, gunđa ali kupuje.  Jer, kao što nije svaki dan Božić, nije ni Uskrs. I onda obrt, koji je počeo par godina unazad, a ove je baš bilo izrazito, jaja su uoči Uskrsa odjedom, kao koordiniranom akcijom, pojeftinila u lancima hipermarketa, koji su ioinako nelojalna konkurencija malim trgovinama, o prodavcima na pijacama i da ne pričamo.

E sad, postavlja se pitanje kako isto jaje na pijaci kod onog ko ta jaja proizvodi, ne bukvalno – nije kokoška, ali kokoške drži, hrani, održava, troši struju, ulaže svoj rad i prevoz da bi jaja na kraju prodao, košta od 20 do 25 pa i svih 30 dinara, a u hipermarketima je cena upola pa i više od toga manja. Nekoliko je mogućih odgovora.

Kao prvo, popust na količinu, jer trgovački lanci sve pa i jaja kupuju na tone, kamione, milione. Uzgred, jaja nisu iz uvoza, ako pogledate deklaracije na svima jasno piše da su proizvedena u Srbiji. Drugo, obrt u prodaji je takav da sebi mogu da dozvole luksuz da na proizvodu imaju zaradu od recimo dinar ili čak i manje po komadu, ako su, a najčešće jesu, u pitanju pomenute milionske brojke. Mali trgovci i sami proizvođači ne mogu o tome ni da sanjaju. I treće, ne i najmanje važno, ucenjivački potencijal; javna je tajna da dobavljače, direktne proizvođače, pogotovo one poljoprivrednih proizvoda, uslovljavaju plaćanjem u roku od 45 do 90 dana, što im daje dovoljno vremena da mogu da manipulišu cenama.

Tako su za ovaj Uskrs, osim pomenutih lanaca supermarketa, na dobitku, ni krivi ni dužni a nenadano srećni, jer – kako bi rečeno – da nešto u ovoj zemlji pojeftini ravno je čudu, bili potrošači. Ostaje samo da sledeći put kada kupuju jaja na pijaci obrate pažnju na onaj pečat sa datumom na jajima, jer nema sumnje da će proizvođačima koji ih na taj način prodaju ostati nemale količine na zalihama.

Što se hipermarketa tiče, za njih ne treba brinuti, oni sigurno neće biti na gubitku. Da pratimo samo da li će cene jaja vratiti na staro, što ne bilo iznenađenje, ili su napravili dovoljno prostora za zaradu da i dalje mogu da teraju s ovim cenama koje su sada na snazi. Nadoknadiće oni to na raznim devičanskim maslinovim uljima iz Italije, koja su tri-četiri puta skuplja nego tamo odakle dolaze, na paštetama tunjevine, koje koštaju kao da tune samo device love, na dezodoransima i kupkama, koje kod nas imaju cene kao da ih sa Marsa ili Venere uvoze, a ne iz Mađarske ili Hrvatske, čistoća je pola zdravlja, baš kao što je i njihova zarada na ovim proizvodima.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!