Propuštena meč lopta za baraž, sada su šanse samo u domenu teorije

SMEDEREVO, 17. maj 2024 – Na stadionu kraj Dunava danas je igran derbi meč ovog kola plej-ofa Prve lige. Ulog je bio veliki, pobednik bi bio u poziciji da poslednje kolo dočeka sa izgledima da u njemu obezbedi učešće u baražu za popunu Super lige. Ovako kako se završilo, podelom plena, mnogo zadovoljniji mogu da budu gosti, njima su šanse skočile, a Smederevcima se svele na teoriju i nadanje da će Tekstilac biti kažnjen za nameštanje rezultat mečeva sa ekipama Mladosti GAT i OFK Vršca; Smederevo 1924 – Tekstilac 1:1 (0:1).

Počelo je obostrano oprezno, igralo se dugim loptama, koje su najčešće bile lak zadatak za odbrane, uz nešto veći posed i blagu inicijativu domaćina. Da savladaju golmana Braća pokušali su Nikola Jovanović i Lokosa. Možda najbliže postizanju gola Smederevci su bili u 23. minutu, kada se, na ubačenu loptu Zuvića, Lokosa izdužio koliko je mogao, ali ju je jedva dokačio i šansa je propala.

Nakon pola časa gosti su pripretili preko Sredojevića, a potom i Vasića. S druge strane, snažan šut Petronijevića završio je iznad prečke Tekstilca.

I onda, u 38. minutu, vođstvo gostiju. Davidović je iskosa sa desne strane krenuo u šesnaesterac domaćih, lako se u trku oslobodio dvojice čuvara i kada je ušao u kazneni prostor preciznim šutem levicom pogodio bliži ugao nemoćnog Lukića.

Kako je Smederevo u tim momentima izgledalo, i pre pa i posle primljenog gola, do kraja poluvremena, možda najbolje svedoči skandiranje najvernijih navijača: „Igrajte fudbal!“.

Nastavak je počeo nešto boljom i angažovanijom igrom Smederevaca, ali su gosti relativno lako neutralisali sve njihove pokušaje. Šta više, prvi su došli do izgledne prilike, a ponovo je u glavnoj ulozi bio Davidović, čiji je volej, posle kornera, završio iznad prečke gola domaćina.

Da poravna rezultat, gotovo u prvom kontaktu sa loptom nakon što je ušao u igru, bio je Obradović, kada je na centaršut Jevremovića, između dva rivala, pokušao glavom, ali je i ova lopta završila iznad prečke gola golmana Braća.

Odmah potom, u 74. minutu Nigerijac Obekpa, koji je, baš kao i Obradović sa klupe ušao u igru, mogao je da prelomi meč. Posle centaršuta sa desne strane, nedovoljno dobro izbačenu loptu odbrane Smedereva, primirio mu je zemljak Ukačukvu, a ovaj je poluvolejem namučio Lukića, koji je paradom spasao svoj gol izbacivši loptu u korner.

Konačno, u 79. minutu, radost za domaće. Lopta je iz auta doturena do Obradovića, koji je sa korner linije ubacio na peterac, tu ju je kod druge stative, iz punog trka, glavom dočekao Čizik, još jedan rezervista, i smestio je u nebranjeni deo mreže.

Sva nastojanja domaćih da do kraja susreta i u pet minuta sudijske nadoknade stignu do preostala dva boda ostala su bez uspeha.

Tako sada poslednje kolo i susret sa Jedinstvom na Ubu čekaju samo sa teoretskim šansama da izbore baraž. Smederevo na petom mestu ima 56 bodova, koliko i današnji protivnik na poziciji više, ali Tekstilac ima za sedam golova bolju gol razliku i igra kod kuće sa Mačvom, koja nema baš nikakav motiv.

Ono, nemaju motiv ni Ubljani jer su obezbedili drugu poziciju i direktan plasman u Super ligu, ali bi eventualna pobeda Smedereva na njihovom terenu sa 8 ili više golova razlike bila siguran znak za uzbunu u sedištu UEFA, koja, izgleda, jedina reaguje na (ne)očekivane rezultate u našim ligama. Tu pa leži eventualna šansa za Smederevo, jer je mečeve Tekstilca, ne jedan nego dva, UEFA označila kao sumnjive i prijave prosledila našem Fudbalskom savezu. Odluka Disciplinske komisije FSS tim povodom, kako se moglo čuti proteklih dana, očekuje se tokom naredne nedelje, pa da vidimo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!