Posle skoro četvrt veka nastavljena gradnja zgrade kod Miloja Đaka

SMEDEREVO, 17. maj 2024 – U toku je rekonstrukcija i dogradnja višeporodične stambeno poslovne zgrade neposredno ispod naselja Miloje Đak u Ulici vojvode Stepe u Smederevu. Objekat je započet, pa nedugo potom i napušten, praktično u prošlom veku. Gradnja je obustavljena 2000. godine i od tada doskora jedini je tu “radio” korov.

Reč je o stambenom kompleksu neto površine 4.767.73, odnosno bruto 5.756.60 metara kvadratnih. Ovi, sadašnji radovi su započeti u martu ove, a završetak je planiran do kraja iduće godine. Investitori su „Morava-gas d.o.o.“ iz Ljiga i „Metalkon-gradnja d.o.o.“ iz Smedereva. Projekat je uradio Arhitektonski biro „Delta projekt“ Smederevo, a izvođač radova je „Evropastil gradnja“ Vlasotince.

Pre godinu i po dana, podsetimo, Republička direkcija za imovinu oglasila je prodaju građevinskog zemljišta u javnoj svojini i stambene zgrade u izgradnji, kako je navedeno u oglasu, „sa stepenom gotovosti 20 posto“.  Sve to bilo je po početnoj ceni od 30,7 miliona dinara ili, lakše za računanje, oko 260 hiljada evra. Nemamo podataka za koliko, pa i kome je, tada ili kasnije, prodata.

Inače, ova trospratna zgrada sa 30 stanova prvobitno je bila namenjena za oficire vojske i policajce i mlade bračne parove, no oni se nikada nisu uselili, nije se odmaklo od pomenutih 20 procenata, ako se složimo da je i toliko urađeno. Sada će, sudeći  po slikama na tabli sa imenima investitora, izvođača i projektanta i datumi početka i nadanog završetka, zgrada imati pet spratova, srazmerno tome, verovatno, i više stanova.

Investitor je tada, kada je započeta gradnja, bila Direkcija za obnovu zemlje, a izvođač Građevinsko preduzeće “Jugovo” iz Smedereva. Direkcija je prestala da postoji, s njom i ono čuveno „biće gotovo pre roka“ njenog direktora Milutina Mrkonjića, a “Jugovo” je otišlo u stečaj. Uz to, zgrada nije imala građevinsku dozvolu, pa gradnja nije, sve i da je imao ko, mogla da bude nastavljena. Iako je inspekcija svojedobno naložila rušenje, ni ono nije moglo da se sprovede pošto je zahtev za legalizaciju podnet 2003. godine od strane preduzeća – koje je otišlo u stečaj.

E da, bila je tu, nakon što je prekinuta gradnja, ostala i jedna dizalica, koja je posle više godina uklonjena na mnogo puta ponovljene vapaje stanara zgrada u blizini u naselju Miloja Đaka, jer je bila pretnja da se sruši i napravi čudo.

Sada, kada zgrada, nadamo se – o roku, i bez pokojnog Mrkonjića, bude završena, umesto nesuđenih stanara, oficira, policajaca i mladih bračnih parova, stanovi će se, izvesno, naći na tržištu, a objekat će, posle čevrt veka, tako najzad vaskrsnuti.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!