„Put na Istok kralja Milana Obrenovića…“ kandidat za projekat godine

20. april 2024 – ICOM Srbije, nacionalni komitet koji je deo međunarodne organizacije saveta muzeja ICOM, nominovao je kandidate za ovogodišnja priznanja, a među njima je, u kategoriji Projekat godine, izložba „Put na Istok kralja Milana Obrenovića: hadžiluk i kultura Orijenta na srpskom dvoru’’ Muzeja u Smederevu, autora Snežane Cvetković i Dejana Vukelić.

Ovim projektom, kako se navodi u obrazloženju nominacije, istraženi su i predstavljeni nedovoljno poznati aspekti složene vladarske ličnosti kralja Milana Obrenovića, sagledani kroz putopisne beleške njegovog ađutanta i pratioca na putovanju Mihaila Rašića. Ovaj zaboravljeni biser putopisne literature osvetlio je ličnost kralja Milana u periodu neposredno nakon abdikacije, koji je značajan za razumevanje šire slike o ovom vladaru.

Nacionalni komitet ICOM-a Srbije dodeljuje nagrade muzejima i muzejskim stručnjacima kao profesionalno priznanje za izuzetne rezultate u razvoju kulture Srbije u kategorijama: Muzej godine, Muzejski stručnjak godine, Projekat godine i Publikacija godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!