Ministarstvo poziva škole da organizuju „Nedelju sećanja i zajedništva”

20. april 2024 – Ministarstvo prosvete pozvalo je juče sve osnovne i srednje škole u Srbiji da od 7. do 10. maja organizuju „Nedelju sećanja i zajedništva” u znak spomena na žrtve prošlogodišnjih majskih tragedija, masovnih ubistava u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladisav Ribnikar” i u Malom Orašju i Duboni. U dopisu koji je svim školama uputilo ovo ministarstvo navodi se da je namera da se godinu dana od svirepih masovnih ubistava, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u sedmici koja treba da bude posvećena sećanju i zajedništvu ukaže poštovanje prema tragično prekinutim životima.

Cilj „Nedelje sećanja i zajedništva” je odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici, kao i razvoj vrednosti, veština, znanja i kritičkog razmišljanja kod učenika, potrebnih za život u savremenom društvu, kroz realizaciju aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga, navodi  se u dopisu koji potpisuje resorna ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Predlog je da u školama budu upriličene humanitarne manifestacije, a da se sakupljeni prihodi mogu opredeliti za najugroženije u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani. Škole mogu da organizuju i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničkog sređivanja školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina. Sugerišu i da se u školama mogu afirmisati već postojeće aktivnosti ili organizovati nove u kojima učenici mogu da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave. Suština je da osmoletke i srednje škole u toku ove sedmice realizuju raznovrsne aktivnosti kojima se neguje kultura sećanja a promovišu filantropija, empatija, uvažavanje različitosti, međusobno poštovanje.

Želja da sve ove aktivnosti budu deo trajne memorijalizacije, oplemenjivanja našeg društva, kao i budućih memorijalnih centara. „Nedelja sećanja i zajedništva” će, kako najavljuju iz Ministarstva, od naredne školske godine biti deo školskog kalendara, a nadaju se da će ova inicijativa biti podržana i prihvaćena u školskoj zajednici.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!