Grejna sezona se završava, šta biva ako opet zahladi (a izgleda da hoće)

14. april 2024 – Grejna sezona traje do 15. aprila. Gledajući vrmenske prilike proteklih dana moglo bi se zaključiti da je za ovu sezonu toplim radijatorima odzvonilo, ali… Meteorolozi sa sredinu sledeće najavljuju značajna pad temperature. Predsednica Skupštine udruženja toplana Srbije Ivana Kalanja rekla je za RTS da su toplane, uprkos visokim temperaturama, u obavezi da prate prognoze i da od 15. aprila do 3. maja kada srednje dnevne temperature padnu ispod 12 stepeni moraju da isporučuju toplotnu energiju. Baš toliko, da će najviša dnevna temperatura u četvrtak biti 12 stepeni, najavljuje prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pa da vidimo.

Kada je reč o zahtevima za povećanje cena, Kalanja je u tom razgovoru kazala da su neke lokalne samouprave odobrile veće cene, ali da većina nije.

„Sad na kraju grejne sezone se svode računi. Izračunaće se koliko je potrošeno energenata, električne energije. Metodologija kaže, ukoliko je više naplaćeno, da se cena smanjuje za narednu grejnu sezonu i obrnuto, tako da do početka grejne sezone imaćemo tačan presek u svim gradovima“, navela je Kalanja.

Istakla je da su prema zakonu toplane u obavezi da pređu na naplatu po potrošnji i da svi novoizgrađeni objekti ulaze u takvu naplatu, a da se u starijim objektima postepeno prelazi na taj sistem naplate.

Po njenim rečima, grejanje u 15 gradova naplaćuje  se po potrošnji, a u ostalim gradovima grejanje naplaćuje na oba načina.

Dodala je i da se konstantno radi na tome da toplane pređu na čistije energente i da 80 odsto toplana sada koristi prirodni gas, a da ostale toplane i dalje koriste mazut i ugalj.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!