Od ponedeljka počinje upis dece u prvi razred osnovne škole

28. mart 2024 – Upis u prvi razred osnovne škole u školskoj 2024/25. počinje 1. aprila i trajaće do kraja maja.  Upis u prvi razred osnovne škole obavezan za svu decu rođenu u periodu od 1. marta 2017. godine do 28. februara 2018. godine, a za prevremeni upis mogu se prijaviti i deca rođena od 1. marta do 1. septembra 2018. godine.

Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole. Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta, u skladu sa mogućnostima škole, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Roditelj može da izabere osnovnu školu u koju će da upiše dete podnošenjem zahteva izabranoj školi najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis.

Škola je dužna da obavesti roditelja o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis, nakon sagledavanja raspoloživih kapaciteta, a u skladu sa prostornim, kadrovskim i finansijskim mogućnostima škole.

Od školske 2020/2021. Godine, podsetimo, roditeljima je omogućen upis dece u prvi razred osnovne škole putem Portala eUprava, omogućena je i usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje. Na ovaj način roditelji jednim odlaskom u školu završavaju sve aktivnosti vezane za upis deteta u školu.

Preko aplikacije eUpis vrši se pribavljanje potrebne dokumentacije (matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu), čime je omogućeno da roditelji ne moraju da pribavljaju i donose dokumentaciju koja je potrebna za upis, već će za njihove potrebe to učiniti škola.

Iz Ministarstva prosvete kažu da na upis čeka gotovo 65.000 dece u Srbiji.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!