Skorenovac postavlja tri klupe u znaku ljubavi

KOVIN 28. mart 2024, izvor: kovinskeinfo.rs – Uskrs će ove godine u Skorenovac doći dočekan posebnim znacima ljubavi. Savet Mesne zajednice ovog sela, koje je oduvek brinulo o uređenju kuća i okućnica, realizuje upravo projekat u tri pravca, a ljubav je zajednički imenitelj sva tri.

Prvo je klupa ljubavi i prijateljstva za sve gradove pobratime sa Skorenovcem. Ona će biti u parku prijateljstva za: Kragujevac u Srbiji; Rac Keve, Lovre, Kuntesentmikloš u Mađarskoj i Sikuleni u Transilvaniji u Rumuniji, da se osećaju uvek dobrodošlo i kod kuće.

Drugo je park ljubavi, tu je kamen ljubavi i uskoro i klupa, tik pored Crkve, za one koji bi da se pomole, a kapija porte nije otvorena, moći će ovde da polože ruke na kamen ili sede na klupi, blizu Bogu i mole se u miru, objasnio nam je Bogoš Tivadar, predsednik Saveta MZ.

Treća je priča o ljubavi vezana za nastavnika likovne umetnosti i umetnika Slavoljuba Nikolića, koji je za svoju životnu saputnicu odabrao Mariju, koleginicu po profesiji, a poreklom iz Skorenovca. Nedavno smo pisali o tri Nikolićeve skulpture koje je na poklon dobila MZ Skorenovac. One su postavljene u posebno namenjenom prostoru, sa klupom koja gleda prema kući u kojoj je Marija Biro Nikolić živela.

Kako po Gregorijanskom kalendaru za hrišćane katolike Uskrs ove godine pada 31. marta, to su pripreme u Skorenovcu već uveliko realizovane. Mali kružni tok kod Crkve mesto je koje dobija poseban izgled za svaku prigodu koju selo obeležava. Ovoga puta tu je neizostavni zec i šarena jaja, cveće kao zaštitni znak Skorenovca i svakako okolina besprekorno uređena i čista.

Oko dekoracije i ovoga puta pomogle su žene iz Aktiva žena, predvođene Đilves Margitom, a svakako i članovi Saveta. Dekorisanje je uvek posebno zadovoljstvo i radost za meštane i organizatore.

Ono što je svakako vredno radovanja jeste podatak da selo koje po poslednjem popisu ima 1344 stanovnika, posle godinu dana ima još desetinu više. Iz njega je otišlo oko 700 stanovnika, ali je dobar znak da se naseljavaju mladi ljudi iz okolnih krajeva. To je dobro za školu koja je u ovoj školskoj godini imala svega pedesetak đaka. Sada će ih biti više, jer se upisuje više prvaka.

Skorenovac se upisao na turističku mapu eko sela Srbije, prepoznatljiv je po mnogo čemu, ali ono što ga oduvek krasi jeste da spada u najuređenije selo u kovinskoj opštini. Iako se broj stanovnika smanjio, nije nestala želja i potreba da se ono dalje uređuje i obnavlja.

Ako vas put odvede do Skorenovca, obavezno posetite neko od obeležja ljubavi, jer nje nikad nije previše i s njom nikad ne može da se pogreši.

V. Ž.

Tekst i foto: kovinske.info.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!