A sad novi trošak za vozače – sledi vraćanje letnjih guma

29. mart 2024 – Od ponedeljka 1. aprila, po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, a prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, prestaje obaveza upotreba zimskih pneumatika. Ono, i to je u zakonu navedeno uz ogradu, da je obaveza samo „kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice”, ali ko da se objašnjava kada vas zaustavi patrola, da je ove zime sneg viđan samo u planinskim predelima, a da vi niste napuštali ove naše nizinske. E, al’ na minus 5 ima poledica, kaže saobraćajac. Gde, pitate vi. Tamo, gore, vi’š onu ledinu, oko kilometar odavde, kaže on. Rasprava završena, kazna napisana.

Zamenu guma su nekada obavljali sami vozači, ali sada, recimo samo jedno da navedemo, vulkanizeri preporučuju da se letnje gume pune azotom jer je on gušći od vazduha. A ko od nas kod kuće, u garaži ima azot? Ovakvo punjenje znači da će se one ređe naduvavati i manje zagrevati kada temperatura pređe 30 stepeni Celzijusa, što je, kako objašnjavaju, veoma važno budući da se na taj način produžava njihov vek. Da ne govorimo o balansiranju točkova, koje se takođe podrazumeva po zameni guma.

Nije da ne može i dalje da se vozi sa zimskim gumama, ali im se skraćuje vek ako se voze po temperaturama koje za njih nisu predviđene, a one su, gume, sve samo ne jeftine. Na stranu što prave veću buku, zimske su bučnije od letnjih, od te vrste buke još niko nije stradao, ali je kočioni put zimskih duži, u zavisnosti od brzine kretanja vozila, za 10 do 20 procenata.

Na kraju, ne i najmanje bitno, tu je razlika u potrošnji. Ono, da zimske gume imaju leti slabiji kontakt s kolovozom i tako štede, očigledno više ne važi. Zimske gume sada osim što se prave od mekše smese imaju i poseban profil kako bi osigurale bolje prijanjanje na put u zimskim uslovima. Na taj način one pružaju veći otpor kotrljanju i samim tim i auto više troši, kažu stručnjaci, a sa našim cenama goriva…

Skorašnji članci

error: Content is protected !!