Preventivni pregledi  u nedelju – ultrazvučni dojki i PSA testiranje

21. mart 2024 – U nedelju, 24. marta, od 8 do 16 časova u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije biće organizovani preventivni pregledi. S obzirom da je u ranijim akcijama preventivnih pregleda bilo zabuna, da li ima ili ne zakazivanja, gde, kada i kome se za zakazivanje treba obratiti, evo kako je to objašnjeno u saopštenjima domova zdravlja u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani i Kovinu.

U Smederevu, kako se navodi u obaveštenju, za pregled nije potrebno zakazivanje. Građani treba samo da dođu do zdravstvene ustanove od 8 do 16 sati, i to muškarci stariji od 49 godina koji nikad do sad nisu radili PSA test kojim se otkriva tumor prostate, a oni kod kojih postoji sumnja na bolest, biće upućeni na dodatnu dijagnostiku.

U Smederevskoj Palanci, stoji u obaveštenju, za obavljanje navedenih preventivnih pregleda potrebno je da najpre dobijete odgovarajući uput od lekara opšte medicine u Domu zdravlja, a pregledi ćete obaviti u laboratoriji OB „Stefan Visoki“ (PSA test).

Lekari opšte medicine davaće upute, a uput možete dobiti i u subotu i nedelju. U nedelju uputi će se izdavati u Službi za zaštitu zdravlja odraslog stanovništva Doma zdravlja Smederevska Palanka, u centralnoj zgradi, u ulici Kneza Miloša br. 4.

Pacijenti u Velikoj Plani moraju imati uput koji mogu uzeti u nedelju 24.3. kod dežurnog lekara u Domu zdravlja Velika Plana. Zakazivanje nije potrebno, a laboratorija će raditi do 14 i 30.

Ultrazvučni pregled dojki je u vremenu od 8 do 16 časova u Centru za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku Doma zdravlja Kovin. Uslov za obavljanje pregleda je da je žena starija od 40 godina života. Ultrazvučnim pregledom dojki se može postaviti sumnja na rani stadijum karcinoma dojki.

Za muškarce je  PSA test – uzorkovanje (vađenje) krvi u vremenu od 8 do 10 časova u laboratoriji Doma zdravlja Kovin muškarcima starijim od 49 godina života.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!