Propisi jasni: nema hitne pomoći – nema utakmice. A koje su kazne?

7. mart 2024 – Meč 23. kola Mozzart Bet Prve lige Srbije između Radničkog NB i Smedereva 1924, koji je trebalo da bude odigran u sredu 6. marta 2024. godine od 14 časova, nije odigran zbog neispunjavanja propisanih uslova za odigravanje utakmice. Odluka o registraciji utakmice biće doneta naknadno. Ovako se, samo kratko, juče oglasila Zajednica Prve lige Srbije. A šta kažu propisi?

Mada se u dva akta definiše obaveza domaćina utakmice da obezbedi hitnu pomoć, kao neophodan uslov za odigravanje utakmice, nigde se ne može naći, čak ni u Disciplinskom pravilniku FSS, koji je svašta nešto predvideo za kažnjavanje, šta biva ako se taj uslov ne ispuni. Očigledno, to nikom nije palo na pamet.

U aktu pod nazivom Propozicije takmičenja Prve lige za sezonu 2023/2024, u članu 56 stoji: „Klub-domaćin je dužan da na svim prvenstvenim utakmicama obezbedi lekarsku službu i kola za hitne lekarske intervencije, koja moraju da budu na stadionu najkasnije 60 minuta pre početka utakmice, tj. pre početka zagrevanja ekipa… Ukoliko delegat utakmice konstatuje da kola za hitne lekarske intervencije nisu na stadionu do početka utakmice, ta utakmica se neće odigrati, a sve posledice zbog neodigravanja utakmice snosi klub-domaćin”. Koje posledice? Ne kaže se.

Pravilnik o bezbednosti i sigurnosti na fudbalskim utakmicama FSS sadrži i Plan preventivnog delovanja kluba-domaćina, u kome u članu 13 kaže da mora da obezbedi mesto za kola hitne pomoći i vatrogasno vozilo (pitanje je da li su juče na stadionu Bežanije bili vatrogasci, al’ ‘ajd’ sad), ali se ne kaže šta ako su ta mesta prazna, koje su kazne?

Disciplinski pravilnik pa, kako je rečeno, definiše visinu kazni za razna nepočinstva, аli ovakvu stvar nije predvideo. Sada je, izgleda, sve na  Disciplinskoj komisiji i direktoru takmičenja. Da oni rastumače propise i preseku.

Inače, rukovodstvo Radničkog je danas objavilo, a mediji preneli, da je na vreme poslalo depešu nadležnoj zdravstvenoj ustanovi da će se utakmica igrati 6. marta u 14 časova.

Na sve to, nije prošlo ni mesec dana, podsećamo, kako su Disciplinska i Etička komisija FSS kaznile isti taj Radnički oduzimanjem šest bodova i novčano sa četiri miliona dinara. Radnički je kažnjen, kako je navedeno,  zbog „povrede integriteta igre“ na gostovanju Tekstilcu iz Odžaka, gde su Beograđani poraženi 5:0. To ih je prikovalo za dno tabele, tako da bi im neko novo oduzimanje bodova samo produžilo agoniju.

Ali, šta od toga ima Smederevo? Po zdravoj logici, meč bi trebalo da bude registrovan službenim rezultatom – 3:0 za goste, koji su se, što bi narod rek’o „ni luk jeli ni luk mirisali“, našli u toj situaciji da ne mogu da igraju. Ali, da vidimo…

Skorašnji članci

error: Content is protected !!