Manji broj pretplatnika mobilne telefonije u Srbiji, ali zato više pričaju

27. februar 2024 – Prema najnovijim podacima Regulacionog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge, u narodu poznatijeg po skraćenici RATEL, u poslednjem kvartalu broj pretplatnika mobilne telefonije u Srbiji je iznosio 8 miliona 532 hiljade. Kvartal ranije bilo ih 8 miliona 840 hiljada. Zato se više pričalo, pa je prosečno trajanje razgovora korisnika dnevno bilo oko 7 minuta, a u tom tromesečju poslato je 1,4 miliona poruka.

Zanimljiva je ukupna struktura – odnos postpejd i pripejd korisnika. I dok broj postpejd korisnika, koji je u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosi 5,245 miliona, beleži blagi rast u odnosu na prethodni kvartal, broj pripejd korisnika, a njih je 3,287 miliona, beleži pad u odnosu na prethodni kvartal.

Zato raste količina prenetih podataka preko mobilne mreže. U posmatranom periodu i iznosi 288,8 miliona GB, što znači da je korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 436 MB, odnosno oko 12,9 GB mesečno.

Najviše minuta odlaznog saobraćaja u mobilnoj telefoniji upućuje se prema brojevima u sopstvenoj mobilnoj mreži, dok su u romingu više saobraćaja generisali korisnici iz inostranstva u poređenju sa saobraćajem koji su ostvarili domaći korisnici u inostranstvu, navodi se u izveštaju.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!