Kovinski BEKO ponovo na prodaju, sada za oko pola miliona evra

16. februar 2024 – Kovinska Opštinska skupština na poslednjoj sednici usvojila je predlog da se oglasi prodaja pogona nekadašnje konfekcije BEKO u ovom mestu. I ništa to ne bi bilo čudno daista ova opština ove pogone nije pre bezmalo četiri godine otkupila od prethodnog privatnog vlasnika, do duše za manju cifru od one za koju je sada prodaje.

Posle propasti čuvene beogradske konfekcije, otuda i skraćenica BEKO, koja je u stečaju od 2003, širom zemlje ostali su objekti, najčešće lokali ali i proizvodni pogoni, kakav je ovaj u Kovinu, koji je nosio naziv Mladost, a čijom prodajom je trebalo da budu namireni poverioci.

Kovinski BEKO je oglašen na prodaju u maju 2017. godine, da bi najzad bio prodat u martu 2018. Kupila ga je banjalučka firma „SIB eksport-import“ po početnoj ceni od 224.658,44 evra. Novi kupac je najavio da će da obnovi proizvodnju, da će ponovo da prorade mašine pogona u kojima je nekada bilo zaposleno, kako kažu, nekoliko stotina Kovinki i Kovinaca. Od toga, ipak, nije bilo ništa, jedino što je novi vlasnik uradio je rekonstrukcija krova i što su angažovani čuvari. BEKO, ma kako bi od tada ubuduće trebalo da se zove, nije proradio.

I to je tako stajalo naredne dve godine. Opština Kovin onda je otkupila od dotadašnjeg vlasnika kompletnu imovinu, više od dva hektara pripadajućeg zemljišta sa objektom, posle višegodišnjeg nekorišćenja, u priličnom lošem stanju, za 400 hiljada evra, po kursu na dan transakcije.

Čuli su se tada, opet, veliki planovi o revitalizaciji pogona, s obzirom da je tadašnja predsednica Privremenog organa i sadašnja predsednica kovinske opštine Sanja Petrović tri meseca ranije, u januaru, potpisala memorandum o saradnji, po kome bi tu trebalo da radi oko 300 Kovinaca, sa Edoganom. Ono, nije Radžip Tajip nego Sulejman Erdogan, direktor istanbulskog „Mel tekstila“.

Čitava stvar je imala podršku vrha države, potpisivanju predugovora prisustvovali su i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, tada se tako zvalo, koje je od početka bilo uključeno u pregovore i, kažu, obezbedilo sredstva kovinskoj opštini za otkup zemljišta i objekta bivšeg BEKA na njemu.

I? Opet ništa. Turski investitor se nije više pojavio. Firma, barem ne pod tim imenom, nikada nije registrovana u APR-u.

Prošle su četiri godine, da bi Skupština opštine Kovin, na sednici održanoj 7. februara ove, donela odluku za prikupljanje pisanih ponuda za otuđenje nepokretnosti parcele 3995/1 KO Kovin sa objektima u javnoj svojini opštine Kovin, ‘oće reći nesrećnog BEKA. Početna cena je, kako je navedeno u oglasu objavljenom u dnevnom listu „Informer“ i na zvaničnoj Internet stranici opštine, 498.000 evra. Otvaranje ponuda zakazano je za 14. mart tačno u podne, u prostorijama opštine, pa da vidimo.

Foto: Ministarstvo privrede/Privatizacija

Skorašnji članci

error: Content is protected !!