Novinari na Davidovićevom grobu: Traganje za istinom obaveza profesije

15. februar 2024 – “Svako ko pokušava da se bavi novinarskim poslom, na mestu gde je sahranjen Dimitrije Davidović, treba sebi da postavi pitanje da li radi u skladu sa osnovnim novinarskim principima, poštujući novinarski kodeks, ili služi nečijim interesima. Pošten odgovor na ova pitanja neke bi naveo da odustanu od ove profesije, ali nadam se da je mnogo više onih koji bi na ova pitanja odgovorili potvrdno“, rekao je potpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić danas na polaganju venaca na Davidovićev grob u Smederevu.

Ćirić je istakao da novinari treba da svoj posao obavljaju na ispravan i objektivan način, kao pravi kritičari stvarnosti, a ne apologete pojedinačnih interesa, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se novinari u Srbiji nalaze i brojne političke pritiske.

„Naša obaveza je da budemo tragači za istinom, a ne oni koji će slušati šta neko drugi kaže i naređuje. Mislim da to predstavlja naš dug i obavezu – i prema ovoj profesiji, i prema srpskoj javnosti, i prema senima ovog čoveka, pred čijim se grobom nalazimo“, naveo je on.

Ipak, potpredsednica UNS-a Olivera Milošević rekla je da mnogi ovu funkciju nisu ispunili.

„Dimitrije Davidović, tvorac najliberalnijeg srpkog ustava, nakon što je bio prognan od strane velikih sila i Miloša Obrenovića živeo je svega još tri godine. Lišen je dostojanstva, a zaboravili su ga i novinari i tadašnji urednik prvih srpskih novina Dimitrije Isailović, koji nije objavio vest o njegovoj smrti. Nažalost, na današnjoj srpskoj medijskoj sceni, ima dosta Isailovića. To je neki naš usud“, rekla je potpredsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Olivera Milošević na polaganju venaca na njegov grob u Smederevu.

Milošević je podsetila da treću godinu zaredom UNS organizuje posetu groba Dimitrija Davidovića, sa ciljem da se prekine višedecenijska ćutnja u vezi sa „ocem srpskog novinarstva“.

„Čovek koji ovde počiva je Srbiji podario najliberalniji ustav koji je imala. Tim Ustavom je pre 190 godina Davidović proklamovao vrednosti za koje u današnje vreme možemo reći da su upitne, a među kojima bih posebno istakla nezavisnost sudstva, koja je u svetlu današnje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije u odnosu na vremensku distancu od skoro dva veka važna paralela“, navela je ona.

Milošević je podsetila da je Sretenjski ustav, koji nam je podario Dimitrije Davidović, bio kratkog veka, svega 55 dana, nakon čega je ukinut, pod pritiskom velikih sila i Miloša Obrenovića.

„Njegov grob je bio potpuno bezimen i premešten je tek kada je prestala vladavina Miloša Obrenovića. Ovo što imamo danas je obnovljeno grobno mesto, na inicijativu Bečke akademije nauka“ navela je.

Pored toga, Milošević je istakla da je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu potvrdio je da će nadgrobna ploča, ograda i plato biti restaurirani, a da će smederevski vajar Stevan Kuzmanović, restaurirati spomen-ploču u centru Smedereva, blizu mesta gde je nekada bila kuća Dimitrija Davidovića.

Da je bitno širiti kulturu sećanja na Dimitrija Davidovića i ideala za koje se borio, rekao je i urednik portala 021.rs Zoran Strika, koji je 2021. godine dobio UNS-ovu nagradu za uređivanje koja nosi Davidovićevo ime.

„Važno je da se na Dan državnosti sećamo Dimitrija Davidovića, jer se podsećanjem na njega, sećamo i na ulogu novinara u društvu. Kada je stvarao ovaj liberalni ustav 1835. godine, on je bio novinar i vodio se novinarskim idealima slobode, ravnopravnosti i pravičnosti, za koje možemo danas da se zapitamo da li postoje. Iz njegovog primera može se činiti da je ova borba bila uzaludna, ali kakva god bila, za nju vredi živeti“, rekao je.

Kako je rekao Budimir Ničić, urednik „Medijacentra Čaglavica“ i dopisnik „Glasa Amerike“ sa KiM, koji je dobio nagradu UNS-a za uređivanje „Dimitrije Davidović“ 2013. godine, sećanje na Davidovića ne treba da neguju samo novinari, već i svi građani, a posebno politički akteri.

„Novinari moraju da čuvaju i neguju kulturu sećanja na naše kolege, velikane. Ne smemo da zaboravimo čoveka poput Dimitrija Davidovića, kao što su ga zaboravili mnogi. Pored toga što je bio novinar, Davidović je bio i političar, diplomata i ustavopisac, ali izgleda da ga se samo novinari sećaju. Ovde vidimo samo vence koje su položili predstavnici dva nepolitička udruženja, a političara nigde“, rekao je Ničić.

Dodao je da su novinari ovim činom političkim akterima održali lekciju o kolegijalnosti i solidarnosti.

Sa njim je bio saglasan i član Uprave UNS-a Mateja Agatonović i pozvao je novinare da svojim inicijativama ovakvu praksu promene.

„Čoveka, koji bi zlatnim slovima trebalo da bude upisan u evropsku, a ne samo u srpsku istoriju, na ovaj način se sećaju samo novinari. To je odraz našeg društva. Na nama je da ovu inicijativu produbljujemo i proširujemo, a posao novinara je da budu hroničari stvarnosti. Ako je ovo naša stvarnost, onda može i da se promeni“, rekao je on.

I osnivač i vlasnik portala „Al pres“ i „Al novina“ Ninoslav Miljković rekao je da se nada da će se širiti kultura sećanja na Davidovića.

„Davidović bio intelektualac, imao je viziju i ostavio je trag. Nadam se da će taj trag isplivati iz dnevnog događaja. Danas, mnogi političari i mnogi koji se ponose ovim Ustavom, jednim od najmodernijih u to vreme u Evropi, naredne godine treba i ovde da dođu“, dodao je on.

Informacija i foto: Udruženje novinara Srbije(UNS)

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!