U projektu “Zaplovi Srbijom” predviđena i izgradnja marine u Smederevu

4.  februar, 2024 – Projekat „Zaplovi Srbijom“ predviđa izgradnju marina, među njima i one u Smederevu, kao i pristaništa, pontona za međunarodni i domaći linijski vodni saobraćaj, ali i nabavku eko čamaca za prevoz turista.

Ovo je protekle nedelje izjavio pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Predrag Petrović i naveo da je cilj ovog projekta da unapredi nautičku ponudu zemlje i da privuče ne samo domaće, već i strane turiste, investitore i uopšte ljude koji hoće da pogledaju našu zemlju sa reke.

„Krenuli su radovi u Velikom Gradištu na izgradnji marine, a veoma brzo počeće i u Golupcu. Postoje planovi da se marine izgrade i u Somboru, Kladovu i Smederevu i u tom smislu razmišljamo da ćemo negde do samog početka specijalizovane Međunarodne izložbe EXPO2027, ali i pre da završimo taj prvi deo faze ovog projekta“, naglasio je Petrović.

On je dodao da su prošle godine u okviru ovog projekta otvorena tri međunarodna putnička pristaništa – Zemun, Sremska Mitrovica i Šabac, kao i da je planirano da se otvori i u Banoštoru.

Kako je naglasio, ideja je i da se pored 10 međunarodnih putničkih pristaništa koje Srbija trenutno ima, sedam na Dunavu i tri na Savi, u najkraćem periodu otvore i ova tri međunarodna putnička pristaništa.

„Što se tiče domaćeg kanalskog saobraćaja, imamo četiri pontona, a to su Sombor, Apatin, Odžaci i Novi Sad. Pontoni za domaći linijski saobraćaj u Somboru, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beogradu i Smederevu. Radićemo na pontonima za međunarodni kanalski saobraćaj i međunarodni linijski saobraćaj“, naveo je on.

Kako je rekao, druga faza projekta podrazumeva i nabavku eko čamaca za prevoz domaćih i stranih turista.

„Nabavićemo najmanje dva do tri eko čamca, a možda i više u narednom periodu, koliko nam budu uslovi dozvoljavali i koliko budemo mogli da ovaj projekat razvijamo. Inače, ovaj projekat ima za cilj da unapredi, ne samo turizam, nego i druge grane privrede, koje će dati takođe i lokalnom stanovništvu mogućnost da se zaposli“, rekao je Petrović.

Naglasio da su početna ulaganja u ovaj projekat blizu 30 miliona evra, u izgradnju marina, međunarodnih putničkih pristaništa, kao i u eko čamce. Ova ulaganja, kaže, mogu da se uvećavaju i budu veća od 70 miliona evra ili čak i do 100 miliona evra.

Dodao je da ulaganje u ovaj projekat povlači i ulaganje u druge grane privrede, kao što je turizam i ugostiteljstvo i rekonstrukciju kulturno-istorijskih spomenika.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!