Obuka profesionalnih vojnika Rečne flotile za nove dužnosti na Dunavu

4. februar 2024 – U jedinicama Rečne flotile u toku je dodatno osposobljavanje profesionalnih vojnika koji su dužnosti na brodovima Vojske Srbije primili u prethodnom periodu. Obuka se realizuje na Dunavu, a cilj je da svi članovi posade, osim za osnovnu, budu osposobljeni i za efikasno obavljanje drugih dužnosti u okviru brodskih borbenih stanica, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojnici se, u skladu sa svojim specijalnostima, osposobljavaju za rukovanje brodskim navigacijsko-informacionim sistemima, komunikaciju u združenom plovljenju, borbenu upotrebu brodskog artiljerijskog naoružanja, kao i za opsluživanje i održavanje uređaja i mehanizama u pogonskom odeljenju.

U ovoj fazi, obuka se izvodi kako na sidrištu tako i u plovidbi, da bi se, potom, kroz realizaciju taktičke vežbe i gađanja, zaokružio celokupan proces osposobljavanja za nove dužnosti.

Dodatnim osposobljavanjem profesionalnih vojnika, koje se u Rečnoj flotili redovno sprovodi, unapređuje se otpornost, žilavost i ukupna borbena gotovost ovog sastava za izvršavanje zadataka u operacijama Vojske Srbije u zahvatu plovnih puteva, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Informacija i foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!