Poljoprivrednici napustili sastanak u Vladi, ponovo mogući protesti

11. januar 2024 – Predsednik Udruženja „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa Jovan Jovanov izjavio je da su predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja napustili današnji sastanak u Vladi Srbije, u zbog toga što su, kako je rekao, na sastanak došli i predstavnici još dva udruženja koji se nisu oglašavali, niti podržali zahteve poljoprivrednika. U zahtevu za današnji razgovor sedam udruženja navedeno je da imaju problem oko upisa parcela koje su zakupili u „e-agrar“, a vlasnici sa njima nisu sklopili ugovor; druga tema je formiranje Privredne komore poljoprivrednika, čemu se protive.

„Predstavnici tih drugih udruženja su samo došli. Mi smo želeli da se oni predstave i da vidimo kada su se to oni prijavili i gde su se prijavili za sastanak. Kada smo inicirali ovaj sastanak, Vlada je tražila od nas da u roku dva dana pošaljemo imena predstavnika. Nigde javno nije objavljeno da se pozivaju ostala udruženja pa nas je zanimalo kako su oni došli. Naše je mišljenja da tu ne treba da budu ta udruženja jer nisu oni inicirali sastanak niti podržali naše zahteve“, rekao je Jovanov za Insajder.

Predstavnici sedam udruženja sada razmatraju dalje korake, a ne isključuju mogućnost organizovanja novih protesta.

„Ovakvo ponašanje, ovakav sastanak nas jednostavno tera da i opciju protesta uključimo“, kazao je Jovanov.

Jovanov je rekao da su poljoprivrednici dodatno poniženi jer je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković na samom početku sastanka u Vladi Srbije rekla da zbog drugih obaveza ima ograničeno vreme za poljoprivrednike.

„Vlada je birala termin sastanka. Ministarka kaže da ima obaveze. Pa i mi poljoprivrednici imamo obaveze. To je totalno neozbiljno i stvarno smo razočarani“, naveo  je on.

Prva tema današnjeg sastanka trebalo je da bude rešavanje problema sa e-agrarom, u koji poljoprivrednici treba upisuju parcele koje obrađuju, pored ostalog, kako bi dobili državne subvencije.

„Imamo problema sa upisom parcela koje nemaju overen ugovor, parcela koje možda imaju naslednika a to nije pravno sprovedeno – ljudi rade i imaju takve parcele u gazdinstvu. Na tim parcelama neće dobiti nikakve subvencije, ni gorivo ni novac. U suštini, smanjiće se subvencije po hektaru“, naveo je Jovan.

Druga tema je trebalo je da bude osnivanje Poljoprivredne komore. Jovanov je rekao da su poljoprivrednici želeli da razgovaraju o tome koji bi bili kriterijumi za pridruživanje poljoprivrednika toj komori – da li će članovi biti pojedinci, udruženja ili će se o članstvu odlučitvati na osnovu brojnosti nekog udruženja.

„Drugo naše pitanje je zašto se osnivanjem Poljoprivredne komore pravi još jedna prepreka između poljoprivrednika i Ministarstva poljoprivreda. Sada imamo udruženja poljoprivrednika, oni direktno dobijaju informacije sa sastanaka“, naveo je Jovanov.

Inicijatori sastanka su poljoprivredna udruženja: „Naše mleko“, Udruženje „Stig“, Udruženje proizvođača Šumadije i Pomoravlja, „Složni pidikanci“, „Brestovački ratari“, Sabor proizvođača agroprivrede Srbije i Uduženje poljoprivrednika Subotice. Od predstavnika Vlade, na sastanak su došli ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, njeni pomoćnici, predstavnici Katastra i Ministarstva finansija.

Izvor: Insajder

Foto: Udruženje “Složni Pidikanci“ FB

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!