Izložba povodom 90 godina od rođenja Živorada Žike Lazića

SMEDEREVO, 13. decembar 2023 – Smederevska Narodna biblioteka i Osnovna škola „Branko Radičević“ iz Lugavčine priredili su, povodom 90 godina od rođenja, izložbu posvećenu Živoradu Žiki Laziću na Pozajmnom odeljenju biblioteke.

Živorad Žika Lazić rodio se u selu Lugavčina 1933. Umro je 2009. 13. septembra u Beogradu. Ime u srpskoj književnosti započeo je da gradi 1957. zbirkom pripovedaka „Putem pored reke“, a ta reka je Jezava.  U plodnom stvaralaštvu kasnije nastaće, i biti objavljeno, mnogo knjiga, romana i zbirki pripovedaka, prevođena su mu dela na engleski, nemački, ruski, danski, bugarski, albanski, azejberdžanski… Autor je scenarija za više igranih filmova, a komadi po motivima njegovih istorijskih romana izvođeni su na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Ipak, ono po čemu ga široka, ne samo književna i pozorišna publika pamti jesu scenarija za popularne televizijske serije „Muzikanti“, „Građani sela Luga“, „Život je lep“, „Seljaci“…

Otvaranje izložbe je zakazano za ovu sredu u podne, a govoriće prof dr Dobrivoje Stanojević, Draga Lazič, rukovodilac Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke i Bora Milošević, direktor OŠ “Branko Radičević” u Lugavčini.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!