RZS: Inflacija nastavila da raste – u oktobru je bila 15 odsto

14. novembar 2022 – Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u oktobru 2022. godine, u odnosu na oktobar prošle godine veće su 15 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Inflaciji najviše doprinose cene energenata; čvrsta goriva skuplja za 48,9 odsto, a električna energija, gas i ostala goriva za 19,2 odsto navodi se u današnjem saopštenju RZS.

Izvor: Republički zavod za statistiku

Među neslavnim rekorderima po poskupljenju su i mleko, mlečni proizvodi i jaja, za koje zvanična statistika navodi da su poskupeli za čak 39,6 odsto.

Kada se sve sabere, za godinu dana hrana je poskupela 23,9 odsto. Najviše su, od oktobra do oktobra, poskupeli mleko, sir i jaja. Po zvaničnoj statistici čak 39,6 odsto. Sledi poskupljenje ribe, od 25 odsto, potom hleba i žitarica sa porastom cene od 23,5 odsto. Povrće je, za godinu dana, poskupelo za 22,3 odsto. Meso je, po podacima RZS, skuplje za 19,3 procenta.

Kada se gleda na mesečnom nivou, potrošačke cene u oktobru ove godine, u odnosu na septembar 2022. godine, u proseku su povećane za 1,9 odsto, navodi se u današnjoj objavi Republičkog zavboda za statistiku.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!