Kako su čvarci od narodne hrane stigli do delikatesa samo za bogate

25. novembar 2023 – Ovih dana, u vreme slava, mnogi se žale na visoke cene prasećeg pečenja, a nekako ispotiha cene jednog drugog proizvoda od svinja su otišle u nebesa. Razlog i jednom i drugom je propast stočnog fonda poslednjih godina, svinje su među poslednjim stigle na red, a dokusurila ih je, kanda, pojava afričke kuge, kada je eutanazirano nekih 55 hiljada svinja. Ali, što se formiranja cene čvaraka tiče tu su stvari baš mutne, ima tu još nešto…

Pazarenje čvaraka u supermarketima je postalo religiozan čin; ljudi se krste kada vide cenu. Šala na stranu, ko vidi cenu između dve i tri hiljade dinara za kilo čvaraka, odnosno između 200 i 300 dinara za 100 grama, kako ih poslednjih godina prodavci lukavo formulišu, ne može da ostane ravnodušan.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je zvanično na kraju 2022. godine bilo 3,22 miliona svinja, dok stočari tvrde da ih je sad, pred kraj ove 2023. godine, manje od dva miliona. Toliko ih je u Srbiji bilo, recimo, 1947. godine, tek što se izašlo iz rata.

Čvaraka nema dakle, jer je i sve manje tovljenika od 120-130 kilograma od kojih je moguće iscediti tri do četiri kilograma kvalitetnih čvaraka. Uz to, stočna hrana je poskupela za više od 50 posto i seljaci, hteli ne-hteli, to moraju da uračunaju u cenu mesa, pa i ostalih proizvoda od njega.

Druga stvar su trgovačke marže u našim marketima, koje niko ne kontroliše. Dok je na snazi bilo ograničenje cena mesa i marže su bile minimalne, ali se to nije odnosilo i na suhomesnate i ostale proizvode od mesa pa su trgovci tu vadili štetu. A, poznato je, kad kod nas nešto jednom poskupi cene se teško ili nikako ne vraćaju na staro. Mogu samo da idu na gore.

Eto zbog čega su čvarci skupi. U isto vreme, niko i ne pominje niti primećuje prodaju zamrznutog svinjskog mesa iz uvoza, koji dobijaju pojedini trgovci i pakuju kao sveže. Za čvarke bar znamo da mogu da traju i nekoliko meseci i to van frižidera. Za meso koje je stiglo iz uvoza, gde mu, iz zemalja iz kojih dolazi prolazi tamo propisani rok trajanja, to sigurno ne važi.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!