Dve decenije Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom u Smederevu

SMEDEREVO, 10. novembar 2023 – Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva obeležio je značajan jubilej – 20 godina postojanja i rada. Tim povodom, uručene su plakete najzaslužnijim ustanovama, organizacijama i pojedincima, za izuzetan doprinos razvoju i napretku Centra za samostalni život OSI Smedereva, a među više od trideset dobitnika ovog priznanja je i portal Podunavlje info.

Predsednik smederevskog Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom,  Radivoje Rale Damjanović,  rekao je, pored ostalog, da je za protekle dve decenije Centar dao značajan doprinos kvalitetnijem i samostalnom životu osoba sa invaliditetom, promovisanjem jednakih mogućnosti i ostvarenja ljudskih prava baziranih na socijalno-inkluzivnom pristupu invalidnosti i njihovom aktivnom uključivanju u sve društvene tokove.

„I činili smo to kroz uspešnu realizaciju brojnih važnih projekata iz oblasti invalidnosti – a pre svega, pružanjem najsveobuhvatnije usluge personalne asistencije koja ima za cilj da kroz mere aktivne podrške doprinese socijalnoj inkluziji OSI, podstičući njihov aktivizam, ostvarivanje prava na rad, zapošljavanje i obrazovanje. Danas ovu uslugu u Republici Srbiji koristi preko 300 korisnika, a u našem gradu 11 OSI koje imaju aktivnu ulogu u radu i rukovođenju organizacijama, a posebno smo ponosni što naš korisnik Miloš Pržić priprema doktorsku disertaciju na Filološkom fakultetu u Beogradu – modul književnost.“

Damjanović je naglasio da je, zahvaljujući ovom servisu, koji kontinuirano funkcioniše u Smederevu, obezbeđen posao i plate i za 11 personalnih asistenata koji su uspešno završili obuku po akreditovanom programu CSŽ OSI Srbije.

„U vezi s tim, po odluci inspektora resornog Ministarstva, obnovljena nam je licenca na šest godina, što je ujedno i maksimalan broj godina za dobijanje licence za pružanje usluga socijalne zaštite.“

On je podsetio da su, od samog osnivanja 2003. godine, njihovi aktivisti, uz značajnu podršku Centra za samostalni život OSI Srbije i njegove prve predsednice – rodonačelnice samostalnog života u Srbiji i istaknute aktivistkinje Invalidskog pokreta, Gordane Rajkov, kao i uz veliko zalaganje, optimizam i entuzijazam Vojislava Mladenovića i Duška Savića, prvih predsednika smederevskog Centra, krenuli u realizaciju svoje misije i zacrtanih ciljeva kroz ozbiljne i važne projekte koji su bitno menjali postojeće stanje u gradu Smederevu, ali i ostalim gradovim Srbije, i skretali pažnju javnosti na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju OSI.

„Ništa o nama bez nas“ – bio je pokretački slogan koji je i danas njihov zaštitni znak.

„U narednih desetak godina, u našem gradu urađeno je 57 pešačkih prelaza sa oborenim ivičnjakom, kao i pristupne rampe na ulazu u Gradsku upravu i Skupštinsku salu Gradske uprave, Glavnu poštu, smederevsku Narodnu biblioteku, Centar za kulturu, Tržni centar ’Danubius’, MUP Republike Srbije – Saobraćajna policija Smederevo, Dečji vrtić ’Pčelica’, MZ Zlatno brdo i Leštar, MAXI diskont, izgrađene su dvostruke pristupne rampe na ulaze u Hram Svetog Georgija u centru Smedereva i zgradu Osnovnog suda – kao i pristupačan toalet za OSI u istoj ustanovi“, podsetio je Damjanović.

Zgrada Gradskog saveza SHO Smederevo danas je potpuno renovirana i opremljena savremenim programima i sredstvima komunikacije koji omogućavaju maksimalne uslove za optimalan rad kancelarije.

Prema najnovijim podacima, u Smederevu, kako se čulo, živi oko 13 hiljada osoba sa invaliditetom i uprkos činjenici da je jedan od napristupačnijih gradova u Srbiji, u kome ova populacija aktivno učestvuje u društvenom životu, grad u kome je usvojena Strategija razvoja socijalne zaštite od 2023. do 2027, grad koji pruža 8 vidova materijalne podrške i 11 usluga socijalne zaštite, grad u kome je zapošljavanje OSI na zadovoljavajućem nivou, još mnogo toga treba uraditi u pogledu pristupačnosti, strateških dokumenata i usaglašavanju lokalnih politika sa standardima i merama definisanim u nacionalnim strategijama i zakonodavstvu. Prepreke u životnom okruženju, institucionalne prepreke i psihosocijalne prepreke, nastale su iz neznanja, predrasuda i nedovoljno razvijene svesti o potrebama i pravima OSI koje, zbog svega navedenog, nemaju mogućnost da se uključe u aktivnosti društva na istom nivou sa drugima.

Potreba i pravo na slobodu kretanja, jedno je od osnovnih ljudskih prava koje OSI ne mogu da ostvare zbog prepreka u životnom okruženju. Nepristupačne ulice, škole, ustanove, transport…, dovode do uskraćivanja svih ostalih ljudskih prava – prava na obrazovanje, rad i zapošljavanje, a samim tim i do diskriminacije. Najveća prepreka, ili barijera, je u glavama ljudi iz neposrednog okruženja i lokalne sredine u kojoj OSI žive i rade i ostvaruju svoja prava, a tu barijeru čine predrasude o ovoj populaciji.

Foto: M. P.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!