Šetnja kroz istoriju tradicionalnih instrumenata – predavanje završeno kolom

SMEDEREVO, 26 oktobra 2023 – U organizaciji Centra za samostalni život OSI Smedereva, u holu smederevskog Centra za kulturu održano je nesvakidašnje kombinovano predavanje pod nazivom „Šetnja kroz istoriju tradicionalnih muzičkih instrumenata“, onih koji imaju široku primenu i ukorenjenost u tradiciji srpskog naroda i danas se retko sreću pri izvođenju savremene folk muzike.

– Ovim programom, koji je zamišlјen kao jedno zanimlјivo narativno i muzičko putovanje kroz vreme i prostor, želimo da skrenemo pažnju i podignemo društvenu svest javnosti o vrednosti i značaju očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, žive kulturne baštine kao značajnog faktora promovisanja i razvoja kulturnog i nacionalnog identiteta, istakao je na početku ove zanimljive večeri moderator Rale Damjanović.

A na to putovanje profesionalno su prisutne vodili predavač Vanja Ilijev, folklorni pedagog iz Zrenjanina, koji je gajdaškom zdravicom poželeo dobrodošlicu prisutnima i Novosađanin Dragiša Antić, muzički izvođač i demonstrator na tradicionalnim instrumentima.

Mnogobrojna publika imala je priliku da se upozna sa bogatim istorijatom prezentovanim preko video bima, ali i da čuje i vidi muziciranje na gajdama, kavalu, drombulјama, okarini, dvojnicama, koncovki i drugim retkim instrumentima u izvođenju Antića i Ilijeva.

Ovom dobro organizovanom i, ispostavilo se, izuzetno posećenom programu, podržanom od strane resornog Ministarstva i grada Smedereva, prisustvovale su i, na kraju i u njemu učestvovale učenice Odseka za srpsko tradicionalno pevanje iz muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Smedereva. Jer, vrhunac je bila završnica programa kad su, na zahtev publike, zapevale mlade Smederevke sa Etno odseka, a prisutni su potom spontano zaigrali kolo uz zvuke frule.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!