Dan oslobođenja Smedereva u Drugom svetskom ratu 16. oktobar

SMEDEREVO, 16 oktobar 2023 -Intoniranjem državne himne, minutom ćutanja i polaganjem venaca u spomen parku „Tri heroja“ u Smederevu je danas obeleženo 79 godina oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Tim povodom vence su pored  bisti narodnih heroja  Ivana Stefanovića-Srbe, Milivoja Stojkovića-Miće i Svetomira Mladenovića-Svete položili : predstavnici  Garnizona Vojske Republike Srbije Požarevac, SUBNOR-a Srbije, Gradskih odbora SUBNOR-a  Smedereva, Sremske Mitrovice, Sopota, Mladenovca, Grocke i Velike Plane, Gradskog odbora SPS-a,  Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. i Udruženja penzionera Smederevo, dok su venac u ime grada Smedereva položili gradonačelnik Jovan Beč i Maja Ćirković, članica Gradskog veća.

Podsećajući na  ratna dešavanja tokom Drugog svetskog rata, okuplјenima se na komemorativnom skupu u ime Gradskog odbora  SUBNOR-a obratio Ranko Višekrunić.

„Borbe za konačno oslobođenje Smedereva trajale su od 14. do 16. oktobra. Dva batalјona Prve krajiške brigade, uz podršku topova Crvene armije, izvršile su ujutro napad na Leštar, Karađorđevo brdo i Provaliju i primorale Drugi batalјon nemačkog pešadijskog puka na povlačenje.

Borci Prve krajiške brigade  i Crvene armije, uz saradnju stanovništva koje se prihvatilo oružja, ušli su u grad i kada se očekivalo da je grad oslobođen, iz pravca Požarevca  naišle su jake neprijatelјske snage, kao i prethodnica od 20.000 nemačkih vojnika u proboju  prema Beogradu. Tokom 15. i 16. oktobra  vođene su teške borbe  na prostoru Provalije, Orešca i kod Brestovika koje su neprijatelјa primorale da napusti Smederevo. Građani su posle toga  na svojim ulicama, 16. oktobra slavili slobodu“, istakao je Višekrunić.

Nemačka strana u Smederevu je pretrpela gubitak od 250 vojnika, a Prva krajiška brigada i Crvena armija imale su 6 mrtvih i oko 35 ranjenih.

U borbama tokom Drugog svetskog rata na strani partizana učestvovalo je više od šest hiljada boraca iz Smedereva, od kojih 990 nije dočekalo slobodu zemlјe.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnika

Skorašnji članci

error: Content is protected !!