Odložen početak pretresa protiv dvoje osumnjičenih za poresku utaju

SMEDEREVO, 6. oktobar 2023 – Osnovno javno tužilaštvo je protiv D. M. (45) i G. P. (65), koja je strana državlјanka, sprovelo opsežnu istragu zbog postojanja sumnje da su učinili krivično delo poreske utaje u saizvršilaštvu. Danas je pred Osnovnim sudom u Smederevu, na predlog optužene, odložen početak glavnog pretresa, a naredni termin je planiran za decembar 2023.

Oni se terete da su, kao odgovorna lica u privrednom društvu, u nameri da delimično izbegnu plaćanje poreza, dali lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje navedene obaveze na taj način što su podnosili poreske prijave u kojima su neosnovano iskazali uvećane rashode po osnovu otkupnih listova o nabavci robe od 124 dobavlјača.

Na taj način su budžet Republike Srbije oštetili za višeod 14 miliona dinara.

Podnošenje optužnog predloga u periodu kraćem od dva meseca od podnošenja krivične prijave je rezultat efikasnog rada tužilaštva, s obzirom na činjenicu da je u toku postupka bilo potrebno ispitati više od 120 lica, obaviti ekonomsko-finansijko veštačenje na osnovu izuzetno obimne finansijske dokumentacije, te sprovesti i druge potrebne radnje, navodi se u današnjem saopštenju OJT U Smederevu.

Osumnjičeni d. M. i G. P.  su bili u pritvoru počev od 26.4.2023. godine pa zaklјučno sa 14.7.2023. godine, kada je ta mera zamenjena merom zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima, dok je optuženoj državlјanki Ruske Federacije određena i mera zabrane napuštanja boravišta, koje mere će trajati dok za time postoji potreba, a najduže do pravnosnažnog okončanja postupka, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne, stoji u današnjem saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!