Koliko Smederevaca koji tu žive su u Smederevu rođeni, a koliko je doseljeno

30. septembar 2023 – Republički zavod za statistiku svako malo objavi zanimljive podatke iz prošlogodišnjeg popisa stanovništva. Juče su u javnost pušteni oni o broju autohtonog i doseljenog stanovništva, za celu Srbiju, ali i po gradovima. Po tim podacima, tačno 55.626 Smederevaca živi u gradu u kome su i rođeni, a u procentima, u odnosu na ukupan broj stanovnika Smedereva, to je 56,8 posto.

Doseljenih stanovnika u Smederevu je 42.304, od toga je 35.128 stiglo iz drugih delova Srbije, uključujući i obe pokrajine, a 4.006 je ovde da živi došlo iz bivših jugoslovenskih republika. Ostatak do ukupne brojke od 97.930 stanovnika, koliko Smederevo po tom poslednjem popisu ima, čine doseljeni iz inostranstva, takvih je 3.160.

U dva druga mesta Podunavskog okruga situacija je sledeća; Smederevska Palanka ima najviše autohtonog stanovništva, procenat je 60,58, a u Plani je taj postotak  sličan smederevskom – 56,75.

Inače, uprkos uvreženom mišljenju da je Smederevo u odnosu na većinu drugih gradova u Srbiji primilo više doseljenih – to, sudeći po podacima popisa, nije tačno. Čak je i odnos autohtonog stanovništva u odnosu na doseljene nešto bolji nego na nivou cele Srbije, gde je autohtono stanovništvo zastupljeno sa 53,48 posto.

Tu rođeni, ovde doseljeni, ono što zasigurno nije dobro u svim tim računicama jeste činjenica da se broj stanovnika rapidno smanjuje. Od prethodnog popisa, 2011. godine, Smederevo ima 9.532 žitelja manje. To praktično znači da je za deset godina, između dva popisa, izgubilo stanovnika koliko imaju tri, za naše prilike, brojnija sela.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!