Crta: Rokovi za održavanje lokalnih izbora – šta kažu Ustav i zakoni

Izvor: crta.rs, 30. septembar 2023  – Mediji, predstavnici vlasti, kao i predstavnici opozicije, prethodnih dana spekulisali su, obećavali i tražili termine za održavanje vanrednih izbora. S obzirom na to da su svi rokovi predviđeni za izlazak na birališta jasno određeni Ustavom i zakonima Republike Srbije, a da poslednje najave ukazuju na to da bi vanredni izbori mogli da budu održani 17. decembra, pregled termina koji sledi daje projekcije u odnosu na taj datum.

Procedura za raspisivanje lokalnih izbora je jasna. Po razrešenju gradonačelnika ili predsednika opštine, skupština grada/opštine ima rok od 30 dana da izabere novog gradonačelnika/predsednika opštine. Isti rok važi i u slučaju da gradonačelnik/predsednik opštine podnese ostavku. Ako ne dođe do izbora novog gradonačelnika ili predsednika opštine, nakon što je on razrešen ili je podneo ostavku, opštinski ili gradski parlament se raspušta, a predsednik Narodne skupštine raspisuje nove lokalne izbore.

U slučaju da se vanrednim parlamentarnim i beogradskim izborima,  pridruži i održavanje vanrednih lokalnih, potrebno je da predsednici opština i gradonačelnici 170 jedinica lokalne samouprave u Srbiji (uključujući i beogradske gradske opštine) podnesu ostavke minimum 75 dana pre izbornog dana.

Stoga, ukoliko bi izborni dan bio 17. decembra, predsednici opština i gradonačelnici morali bi da podnesu ostavke najkasnije u ponedeljak 2. oktobra.

Po izbornom kalendaru pa, redovni lokalni izbori bi trebalo da budu održani u junu 2024. godine. Zajedno sa lokalnim, sledeće godine trebalo bi da se održe i redovni pokrajinski izbori. Ukoliko bi i oni dobili svoju vanrednu opciju, za sve rokove mora da se u obzir uzme činjenica da od njihovog raspisivanja do izbornog dana ne može da prođe manje od 30, niti više od 60 dana.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!