Vanredna kontrola kvaliteta meda – pitanje je sad čije su analize prave

29. septembar 2023 – Veterinarska inspekcija je naložila vanrednu kontrolu proizvodnje i prometa meda nakon objave u medijima da su od 25 analiziranih uzoraka meda čak 22 falsifikata, saopštilo je juče Ministarstvo poljoprivrede.

Mada ovo ministarstvo u jučerašnjem saopštenju navodi da „laboratorija koja je radila pomenute analize meda nije ovlašćena da vrši službene kontrole te ove rezultate treba uzeti sa rezervom“, kao i da „u redovnim kontrolama, koje veterinarska inspekcija svakodnevno sprovodi, nije do sada bilo rezultata koji bi potvrdili pomenute navode u medijima,  zatim i  da će „nakon dobijenih rezultata vanrednih kontrola Ministarstvo će objaviti nalaze“, u Savezu pčelarskih organizacija Srbije se s tom konstatacijom ne slažu, barem ne u njenom delu gde se rezultati analize stavljaju pod znak pitanja.

Oni, naime, tvrde da je metoda kojom je rađena analize akreditovana kod Akreditacionog tela Srbije (ATS), a to znači da je proverena i tačna.

Iz Ministarstva pa navode i da je „istina da smo se u prošlosti suočavali sa problemom pojave falsifikata na tržištu meda, ali smo zahvaljujući pojačanim kontrolama veterinarske inspekcije u proizvodnji i prometu meda, uspeli da udeo takve vrste proizvoda smanjimo na najmanju moguću meru“.

Ostaje da se vidi šta će pokazati analize Ministarstva, ali je činjenica da su iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije više puta ukazivali na ovoj problem i da do sada, dok sve nije dospelo u medije, nije bilo reakcija.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!