Završen jubilarni, deseti po redu, pozorišni festival Teatar u tvrđavi

SMEDEREVO, 25. septembar 2003 – Izvođenjem predstave „Šah – mat“ Morava teatra iz Čačka, a po tekstu Miljana Guberinića, koji je bio nosilac i glavne uloge, sinoć je završeno deseto izdanje Teatra u tvrđavi. Zbog vremenskih prilika, koje nisu išle na ruku glumcima i gledaocima, nažalost, festival u nekoliko navrata nije mogao da opravda svoj naziv, pa su predstave, uključujući i ovu završnu, morale da budu igrane na sceni smederevskog Centra za kulturu.

Kako bilo, publika je bila u prilici da pogleda izvođenje sedam predstava, različitih žanrova, uključujući tu i jednu za decu, a pošto festival već nekoliko godina ima revijalni karakter i akteri i publika su mogli u njemu da uživaju bez takmičarskog opterećenja.

Ovogodišnji festival je, podsetimo, otvorila „Hasanaginica“ u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bijelјine i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Publika je potom mogla da vidi još jednu predstavu u koprodukciji SNP, Beoarta, Centra za kulturu Tivat i Kulturnog centra Pančevo, „Zajedno“ po tekstu Ane Đorđević i u režiji Jane Maričić.

Narodno pozorište iz Niša se smederevskim ljubiteljima pozorišta predstavilo komadom „Afera nedužne Anabele“, koji je režirao Igor Pavlović.

Dramu Tadeuša Slobođaneka „Naš razred“ izvelo je beogradsko Narodno pozorište, a režiju za ovo delo potpisuje Tatjana Mandić Rigonat.

Međunarodnu notu ovogodišnjem festivalu dali su gosti iz italijanskog Lećea, Teatro Koreja. Vremenske neprilike su učinile da i njihova predstava „Heroides“ bude u zatvorenom, što je zbog tehničkih poteškoća uslovilo jednosatno pomeranje početka.

Nedelјa je na festivalu proglašena za porodični dan pa je, u skladu s tim, Čiča Mičino pozorište priredilo program za decu pod nazivom „Ko prirodu prlja ima da nadrlja“.

Najzad, kako bi na početku rečeno, festival je zatvorio „Šah –mat“, u kome su u glavnoj ulozi mogli da vide sugrađanina Miljana Guberinića, čiji tekst je bio i predložak za prestavu.

Pevanjem Pravoslavnih srbskih pojaca obeležilo je kraj predstave, a publika je višeminutnim aplauzom i ovacijama pozdravila glumačku ekipu.

Foto: Centar za kulturu Smederevo, Nenad Živanović

Skorašnji članci

error: Content is protected !!