Po podacima RATEL-a, opada broj pretplatnika fiksne telefonije, ali i mobilne

18. septembar 2023 – Prema Pregledu tržišta elektronskih komunikacija u drugom kvartalu 2023, koji je objavio RATEL, Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge, broj pretplatnika fiksne telefonije se sveo na 2,33 miliona, što je za 30 hiljada manje nego u trećem kvartalu prošle godine. Ako ovaj podatak možda i nije neočekivan, mnoge će začuditi da se smanjuje i broj pretplatnika mobilne telefonije; sa 8,665 miliona prošle godine spao je sada na 8,417 miliona, bezmalo 250 hiljada manje.

Činjenica da je ova brojka još uvek veća od broja stanovnika Srbije ne može da bude mnogo utešna. Očigledno da je smanjenje broja stanovnika, jer je u Srbiji mortalitet godinama veći od nataliteta, učinilo svoje. Pritom, nezanemarljiv je broj onih se iseljavaju, a koji su, po ovome sudeći, bili korisnici usluga mobilnih operatera.

U prilog tome i podatak da od poziva u fiksnoj telefoniji kod međunarodnog saobraćaja preovlađuju dolazni pozivi iz inostranstva, oni čine 71 posto takvog saobraćaja.

Inače, korisnici fiksne telefonije one druge sa mobilnim uređajima zovu tek u jednom procentu ukupno pozivanih brojeva, navodi se, između ostalog, u ovom izveštaju RATEL-a. Trauma skupih poziva sa fiksnih ka mobilnim je očigledno učinila svoje, pa i sada, kada je u mnogim paketima usluga operatera to izjednačeno ili je dat broj besplatnih poziva ka jednoj ili svim mrežama, većina se ne usuđuje da to čini.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!