Dunavski reli oldtajmera stigao u Smederevsku tvrđavu (foto)

SMEDEREVO, 15. septembar 2023 – Plato ispred Malog grada Smederevske tvrđave danas su zaposeli neobični „gosti“ – u okviru Dunavske regate oldtajmera prva stanica vremešnih a izuzetno očuvanih ili restauriranih četvorotočkaša bila je baš ovde.

– Krenuli smo iz Beograda, a posle Smedereva idemo u Ljubičevo, potom na Srebrno jezero, gde ćemo i prenoćiti. Reli ima taj naziv – Dunavski – jer obilazimo naše istorijske i turističke znamenitosti na Dunavu. Posle Srebrnog jezera ići ćemo do tvrđave Ram, Viminacijuma, Golubačke tvrđave, iz Velikog Gradišta vraćamo se na Srebrno jezero. Učestvuje više od četrdeset oldtajmera sa posadama, a osim iz Srbije tu su i naši gosti iz Mađarske, Nemačke, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, da i njima prikažemo lepote naše zemlje – kaže Bora Nastasić, predsednik Oltajmer kluba Beograda, koji je organizator čitavog događanja.

Inače, najstariji automobil učesnik relija je džip Vilis iz 1927, tu je godinu dana mlađi Pontijak, Bjuik je iz 1930, Mercedes iz 1934… Nekoliko tih vozila je mnogima poznato iz domaćih serija i filmova, a tu su i nešto mlađi domaći klasici – „fića“, „tristać“ i „spaček“, koga su Slovenci pravili dok smo bili ista država.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!