Program Smederevska jeseni – od defilea do Sergeja Ćetkovića i Tanje Savić

SMEDEREVO, 22. avgust 2023 – Tradicionalna turističko-privredna manifestacija „Smederevska jesen“, jedna od najstarijih u Srbiji, biće održana ove godine od 7. do 10. septembra, a organizatori su danas objavili kompletan program.

Predstojeća, 136. Smederevska jesen donosi obilјe sadržaja koji će u svečarskoj atmosferi posetiocima biti dostupni na više lokacija u gradu – u Vinskom gradu, na glavnom gradskom trgu, u Smederevskoj tvrđavi… Posetioce očekuju predstavlјanje voćarskih i vinogradarskih proizvoda, ponuda smederevskih vinarija, kulturni programi koji upućuju na istoriju grada i evociraju duh srednjovekovlјa i nekadašnje prestonice, nastupi muzičkih izvođača…

Prvog dana  manifestacije, 7. septembra, u ambijentu Vinskog grada koji je u savršenom saglasju sa izvornim duhom „Smederevske jeseni“ od 21 sat biće nastup tamburaškog orkestra „Moravska tambura“.

U petak, 8. septembra, u Centru za kulturu Smederevo će u 17 i 30 biti svečano otvorena privredna izložba koja iz godine u godinu traje kao neizostavna element „Smederevske jeseni“ i koja predstavlјa privredne i poslovne potencijale grada.

Istog dana, svečani defile „Smederevske jeseni“, naslovlјen prema dobro poznatoj poruci „Smederevo vazda otvoreno“, počeće u 18 sati, proći će kroz Karađorđevu ulicu, preko ulica Save Nemanjića i Vuka Karadžića  i zaustaviće se na Gradskom trgu, gde će biti svečano otvorena 136. „Smederevska jesen“ i postavlјen veliki grozd. Nakon programa otvaranja, od 19 sati moći ćemo na trgu da prisustvujemo nastupima karnevalskih grupa, učesnika defilea.

Od 20 i 30, takođe na glavnom gradskom trgu, publika će moći da uživa u koncertnom programu „Vino i gitare“ u kome će učestvovati Ljubica Vraneš i Dragolјub Bajić uz pratnju Reprezentativnog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od 22 sata, na istoj lokaciji biće održan koncert pevačice Nataše Bekvalac.

Subota, 9. septembar donosi program „Despotov grad – srednjovekovna srpska prestonica” koji obuhvata izvođenje pozorišnih predstava, koncerte, igrokaze, pijacu zanata, kazivanje poezije, viteške turnire. Sadržaje u okviru tog programa publika će moći da prati u Malom gradu Smederevske tvrđave, a učesnici i izvođači su Pozorište PATOS, orkestar Svetlost, udruženje UL-AZ, viteško udruženje Beli orlovi. Program će trajati od 13 do 18 sati.

U okviru ponude dnevnih programa na gradskom trgu, 9. septembra biće realizovani oni za decu od 12 do 14 sati u kojima će učestvovati Predškolska ustanova „Naša radost” uz druge izvođače, a od 14 sati do 20 i30 na trgu će nastupati folklorne grupe.

Princ od Vranje je zapaženi muzički izvođač čiji će koncert moći da se prati u večernjem terminu, od 20 i 30 na trgu, a nakon njegovog nastupa od 22 sata u okviru koncerta rok i pop muzike nastupiće Đorđe David, Ivana Peters, Aleksandar Josifovski i Slavica Angelova uz bend Death Saw.

U nedelјu, 10. septembra pored programa u Malom gradu Smederevske tvrđave „Despotov grad – srednjovekovna srpska prestonica”, koji će, kao i prethodnog dana, biti od 13 do 18 sati, i pored dnevnih programa na Gradskom trgu, koji će obuhvatiti sadržaje za decu i nastupe folklornih grupa prema istoj satnici koja je određena za 9. septembar, koncert će održati pevač poznat po prefinjenim numerama – Sergej Ćetković.

Koncert Sergeja Ćetkovića biće na gradskom trgu sa početkom u 21 sat.

Završni koncert, sa početkom u 23 sata, imaće pevačica Tanja Savić, a u finišu Smederevske jeseni će, prema već ustalјenoj praksi publika moći da prisustvuje vatrometu.

Prateći program uklјučuje prodajnu izložbu na gradskom trgu u kojoj će svoje proizvode ponuditi udruženja žena, proizvođači meda, cveća, vina, voća i suvenira.

U Muzeju u Smederevu biće otvorena izložba „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ koju zajednički organizuju Muzej u Smederevu i Ambasada Meksika u Srbiji. Izložbu će zainteresovani moći da pogledaju od 4. septembra (toga dana biće i svečano otvorena u 13 sati) do 4. oktobra.

Narodna biblioteka Smederevo pripremiće izložbe knjiga Jesen stiže, dunjo moja (Pozajmno odelјenje), Smederevo na turističkoj mapi Srbije (Odelјenje stručne knjige), Jesenje šarenilo stiže nam u grad (Dečje odelјenje),  Kraj moj, treperav od zlata (Bibliotečki ogranci u selima).

Trajanje izložbi je od 4. do 18. septembra. Biće održani i književni susreti od kojih je jedan posvećen književnom stvaralaštvu Jasminke Nadaškić (Pozajmno odelјenje, 5. septembar), a drugi je sa najpopularnijim dečjim piscem današnjice Urošem Petrovićem (Dečje odelјenje, 13. septembar). Planirana je, u okviru programa koje priprema Narodna biblioteka Smederevo, dečja radionica „Životinje i slova od jesenjeg lišća“, zatim prodajna izložba knjiga smederevskih izdavača od 4. do 11. septembra.

U organizaciji Istorijskog arhiva u Smederevu u saradnji sa Opštim udruženjem preduzetnika Smederevo biće  realizovan program obeležavanja Dva veka zanatstva u Smederevu, osam decenija savremenog organizovanja zanatlija i dve decenije Opšteg udruženja preduzetnika Smederevo. Tim povodom biće upriličena izložba Od zanatskih esnafa do udruženih preduzetnika koja će trajati od 7. do 9. septembra.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!