Počelo šesto izdanje Festivala Podunavskih zemalja Dunav film fest 

SMEDEREVO, 22. avgust 2023 – Projekcijom filma “Momak i devojke” reditelja Ivice Vidanovića u Malom gradu Smederevske tvrđave večeras je počeo  šesti Dunav film fest. Ovogodišnji filmski festival otvorila je najmlađa akterka pomenutog filma, Ines Petrović.

„Dunav film fest nije samo običan filmski festival. To je proslava umetnosti i kulture kroz filmsko platno. Tokom festivala, posetioci će imati priliku da vide filmska remek dela iz različitih žanrova, kultura i jezika, što svakako obogaćuje kulturno razumevanje i promoviše raznolikost u našem gradu“, rekla je pored ostalog Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika Smedereva.

Idejni tvorac i selektor festivala, Igor Stanković, ponovio je da Dunav film fest u ambijentu srednjovekovne tvrđave  stavlja Smederevo na mapu najlepših gradova, dodajući da će ovaj festival težiti ka tome da Smederevo, zajedno sa Dunav film festom, predstavi kako Evropi tako i svetu, u izdanjima koja predstoje.

Podsetimo, u okviru ovogodišnjeg programa na nekoliko atraktivnih i značajnih lokacija biće prikazano 35 ostvarenja podeljenih u četiri programske celine. Glavna lokacija festivala i ove godine biće Mali grad Smederevske tvrđave, gde će biti prikazan glavni festivalski program, dok će publika i dalje uživati u projekcijama filmova na mestima poput Dunavskog parka, Platoa kod Кarađorđevog duda, na letnjoj sceni i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo.

Festival je takmičarskog karaktera i žiri svake godine čine relevantni filmski radnici koji će dodeliti nagradu Dunavska lađa za najbolji film u takmičarskoj selekciji.  Ove godine o nagradi će odlučivati žiri u sastavu Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, reditelj.

Posle projekcije filma „Momak i devojke“ upriličen je koncert pod nazivom Veče filmske muzike, a nastupili su Boda Ninković, Mina Lazarević, Ljiljana Stjepanović, Ivana Knežević, uz pratnju orkestra.

Foto: Centar za kulturu Smederevo, Stefan Živanović

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!