Film „Momak i devojke“ u režiji Ivice Vidanovića otvara šesti Dunav Film Fest

16. avgust 2023 – Na šestom izdanju Dunav Film Festa, od 22. do 27. avgusta u Smederevu, biće prikazano 35 ostvarenja u četiri programske celine, čulo se na jučerašnjoj konferenciji za medije koja je ovim povodom održana u Beogradu.

Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani predstavljen je program festivala, a prisutnima su se obratile i ekipe filma „Momak i devojke“ i serije „Tunel“.

Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo i izvršni producent festivala govorio je o značaju festivala za grad Smederevo i predstavio lokacije na kojima će biti održan program.

„Festival će biti održan na četiri lokacije u Malom gradu Smederevske tvrđave, u prostoru sa izvanrednim ambijentom i odličnom akustikom, i tu će biti prikazani filmovi u takmičarskoj selekciji. Filmovi će biti prikazivani i u Dunavskom parku, platou kod Karađorđevog duda gde će biti oni za najmlađe posetioce i ovaj program smo nazvali Porodica na okupu, kao i u našem Centru za kulturu Smederevo.  Odabir ovih lokacija je prilika da se spoji čarolija filma sa delovima grada koji su karakteristični po svojoj arhitekturi i značaju i koje oplemenjuju svako filmsko iskustvo”, rekao je Martić.

Ekskluzivan program festivala čini prikazivanje prve dve epizode serije „Tunel“ nastale u produkciji Telekoma i Zillion Filma. Glumica Minja Peković je predstavila seriju rečima:

„U pitanju je policijski i psihološki triler u režiji Petra Ristovskog inspirisan istinitim događajima koji su se desili u Srbiji. Ja igram koordinatorku pregovaračkog tima koja je stavljena u okolnosti koje svaka žena danas živi i oseća i koja ima dodatni pritisak. Ono što je posebno u seriji jeste to da ljude u uniformi ne vidimo samo kroz prizmu njihove profesije već da je svako to biće, pre svega, čovek. U seriji smo se bavili i pitanjem važnosti mentalnog zdravlja”.

Ivica Vidanović, reditelj filma „Momak i devojke“, koji će otvoriti festival, predstavio je nostvarenje i rekao:

„Inspiracija je došla iz teksta Roka Radiše. U pitanju je lična priča između troje protagonista, jedne devojke koja se vraća u svoj rodni grad,snimali smo u Temerinu, jednog propalog košarkaša i njegove bratanice. I u tom krugu smo pokušali da ispričamo priču o ljudskosti i ljubavi. Ovaj film ima važnu crtu, koju ima i ovaj festival u Smederevu, a to je da se kultura proširi po celoj Srbiji“.

Tamara Aleksić, glumica iz ovog ostvarenja je o svojoj ulozi kazala:

„Ivica je autor koji se ne plaši emocija i davanja nade publici. Ovo je jedan emotivan, ispravan film sa pravim moralnim vrednostima i podseća nas na to da je, na kraju dana, najbitnije da budemo čovek“.

Za ceremoniju svečanog otvaranja 6. Dunav Film Festa biće upriličićen i koncert pod nazivom Veče filmske muzike. Glumac Slobodan Boda Ninković najavio je da publiku očekuje muzika iz filmova i serija.

„Prošle godine sam bio u žiriju festivala i uživao sam u ambijentu koji je redak u Evropi. Ja sam u Smederevu išao u bioskop Svetlost i za nas decu je najveći događaj bio da uspemo da kupimo kartu za film,“ naglasio je Ninković.

Igor Stanković, idejni tvorac festivala i selektor programa predstavio je program:

„Na festivalu će biti prikazano 35 filmova, od toga šest ostvarenja će se takmičiti za nagradu Dunavska lađa. O nagradi će odlučivati žiri u sastavu Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, reditelj. Odaćemo omaž velikanima svetskog filma Federiku Feliniju i Roberu Bresonu. Na festivalu ćemo razgovarati sa scenaristom Jovanom Markovićem, Darkom Bajićem i Hadži-Aleksandrom Đurovićem. Festival će zatvoriti ostvarenje Madam di Bari“.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave. Novina od ove godine je da će publika svoje ulaznice moći da nabavi i onlajn, putem sajta Centra za kulturu Smederevo: sdkultura.rs

Foto: Filip Olćan

Skorašnji članci

error: Content is protected !!